2009-05-08

OpenOffice 3.1 - mažais žingsneliais, bet užtikrintai

Šiandien pasirodė biuro programų rinkinys OpenOffice.org 3.1. Su kiekviena versija šis rinkinys susilaukia vis daugiau susidomėjimo. Paskutinę OpenOffice.org 3.0 versiją vien tik iš jų pačių serverių parsiuntė virš 50 milijonų vartotojų.  O kur dar visi kiti platinimo šaltiniai.
Pagrindinės populiarėjimo priežastys matyt yra tai, kad šis rinkinys nemokamas, o taip pat laikosi konservatyvios grafinės sąsajos. Ne visiems naujasis MS Office 2007 Ribon sąsajos tipas patinka ir yra patogus. O OpenOffice tuo daugeliui patrauklus, kad jame niekada nedaroma ypatingai didelių patobulinimų, bet vietoj to jis įgauna naujų reikalingų patobulinimų bei funkcijų. Tad parašysiu ir šioje versijoje atsiradusius naujus patobulinimus.

Pagrindiniai pakeitimai:


  • AntiAliasing. Ankstesnėse programų versijose visi nubraižyti brėžiniai ir kiti grafiniai objektai atrodydavo nelabai estetiškai. Pasviros linijos atrodydavo kampuotos. Dabar šio trūkumo nebebus. 

  • Lengvesnis grafinių objektų pertempimas. Anksčiau visi grafiniai objektai pele persitempdavo iš vietos į vietą gana nenoriai. Dabar ši problema ištaisyta. Be to pertempimo metu, rodomas tempiamo objekto permatomas šešėlis, kuris yra žymiai aiškesnis, nei vien tik taškinių linijų kontūrai kaip buvo anksčiau. 
  • Teksto pabraukimas virš žodžių. Anksčiau buvo galima buvo daryti pabraukimus apačioje žodžių eilutės arba per vidurį eilutės perbraukiant žodžius. Dabar atsirado galimybė tekstą pabraukti virš eilutės. 
  • Patobulinti teksto komentarai. Dabar atsirado galimybė tiesiog atsakyti į kito asmens paliktą komentarą. Taip pat atsirado galimybė atlikti paiešką dokumento komentaruose. 
  • Paprastesnis kortelių pervadinimas skaičiuoklėje. Dabar skaičiuoklės kortelės pervadinti galėsite tiesiog dukart spusteldami kortelės pavadinimą. 
  • Išdidinimo slankiklis ekrano dešiniajame apatiniame skaičiuoklės kampe. Tokį slankiklį jau kuris laikas turėjo OpenOffice Writer teksto programa. Dabar lygiai tokį patį turi ir skaičiuoklė „Calc“. Su juo galėsite lengvai sumažinti ar padidinti skaičiuoklės dokumentą ekrane. 
  • Skaičiuoklės formulių sufleris. Kai skaičiuoklėje įvedate kokią nors formulę, įvedimo metu iššokantis langelis jums padės į formulę įvesti reikiamus parametrus. 
  • Grafikų pertrūkimai dėl trūkstamų duomenų. Naudinga savybė mokslo darbuotojams. Jei trūksta kokios nors grafiko reikšmės, toje vietoje galima paprasčiausiai jo nebraižyti. 

Asmeninė nuomonė:

Su kiekviena versija OpenOffice tam vis didesniu MS Office konkurentu. Jeigu anksčiau MS Office didelę savo kainą atpirkdavo didesniu funkcionalumu ir išbaigtumu. Tai dabar jau to toli gražu nėra. Nors apskritai tai pastebiu kad abiejų programų rinkinių tikslai išsiskiria. OpenOffice labiau orientuota į mokslo darbuotojus, OpenOffice turi žymiai geresnius grafikų, brėžinių, matematinių formulių įrankius. Taip pat verta paminėti įvairias brėžinių, piešinių ir kitų objektų anotacijas ir jų sąrašus.
MS Office pamažu orientuojasi į estetiką. MS Office yra žymiai geriau parengtos spalvų gamos, įvairūs vaizdo efektai ir šablonai, kas padaro dokumentus žymiai gražiau atrodančiais. Tarkim rašyti verslo pasiūlymus kol kas su MS Office  yra žymiai patogiau ir greičiau.

Nuorodos:

2009-05-05

MS Office 2007 OpenDocument formato (ne)palaikymas

Prieš kelias dienas pasirodė Microsoft Office 2007 atnaujinimų rinkinys „Service Pack 2“. Kuris atnešė OpenDocument ir PDF failų palaikymą. Asmeniškai pats negalėjau patikėti, kaipgi Microsoft galėjo pradėti naudoti atvirus ir laisvus formatus. Taigi knietėjo išbandyti šį atnaujinimą ir pažiūrėti kaip viskas yra iš tikro.  

1 bandymas.

Pabandžiau išsaugoti su MS Office 2007 teksto dokumentą *.odt formatu. O po to jį atverti su OpenOffice ir Lotus Symphony programomis.

Taigi pirmiausia pasidariau dokumentą kuris MS Word 2007 programoje atrodo taip:
 

Po to tą dokumentą pabandžiau Atverti su OpenOffice 3.1rc programos versija:

Kaip matome dokumente yra kelios klaidos, neišlaikytas vienos eilutės aukštis. Formulės ir grafiko apskritai dokumente nerasta.

Panašūs rezultatai ir dokumentą atidarant su IBM Lotus Symphony programa:
 

2 bandymas.

Šį sykį išsaugojau *.ods formatu MS Excell lentelę:


Tada ją atvėriau su OpenOffice:

Rezultatai kaip matote vėlgi siaubingi. Tinkamai neišsisaugojo formulės, duomenų grafiko ir šį sykį nėra.

Lygiai tas pats ir su Lotus Symphony:


3 bandymas.

Dabar jau su OpenOffice sukūriau dokumentą:


Ir jį tada atvėriau su MS Office 2007:

Na čia ne taip jau ir blogai, esminių klaidų nėra, tik kelios smulkios:
  • Žodis „didysis“ turėtų būti pažemintas. 
  • Matematinė formulė kažkodėl atsidūrė puslapio kairėje. 
  • Virš žodžio „Labas“ nėra raudono pabraukimo (čia nauja OpenOffice 3.1 savybė). 

Atvėrus tą patį failą su Lotus Symphony irgi pastebima viena klaida. Kažkodėl matematinės formulės šriftas per didelis ir langelyje matosi jos tik dalis:

4 bandymas.

Paskutinį bandymą pasidariau su OpenOffice Calc tokį dokumentą:


Tada jį atvėriau MS Excell:

Vizualiai atrodo beveik puikiai, išskyrus grafiko legendą. Bet iš tikro MS Excell pradangino įrašytas formules stulpelyje „Augimas“. Ten dabar paprasčiausi skaičiai.

Taip pat yra problema ir Lotus Symphony programoje:


Bandymas su Google Docs.

Kiek vėliau pamėginau sukelti kelis su MS Office sukurtus OpenDocument formato failus į Google Docs tarnybą. Įkeliant tekstinius dokumentus visiškai Google Docs neatpažįsta nei matematinių formulių, nei grafikų, nei kai kurių brėžinių. O su MS Excell sukurtų *.ods failų Google Docs apskritai nepriima.

Asmeninė nuomonė.

  • MS Office 2007 SP2 palaikymas yra labai prastas, geriau jau jo išvis nebūtų, negu toks koks jis dabar yra. Deja dabar su MS Office sukurtus *.od(t) tinkamai atveria tik ji pati, o  apie suderinamumą su kitomis programomis galima pamiršti. Nežinau ar čia Microsoft tik nespėjo gerai realizuoti šio formato ir padarys geresnį suderinamumą vėlesnėse jos biuro programų versijose. Ar čia jos plano dalis, kurio tikslas sukelti sumaištį tarp šio formato naudotojų. Bet bet kuriuo atveju šitokie veiksmai kenkia šiam atviram formatui. 
  • Joks atviras formatas neužtikrina visiško suderinamumo su įvairiomis programomis. Jei bent keli stambūs šio formatų dalyviai nesilaikys formato specifikacijų, formatas paprasčiausiai žlugs. Bijau kad taip nebūtų ir šiuo atveju.