2008-06-20

Išleista openSUSE 11.0

„Peržiūrėdami sąrašą iš 500 sparčiausių superkompiuterių, pirmame penkiasdešimtuke rasime  20 superkompiuterių kuriuose veikia Novell SUSE Linux sistema. O bendrame sąraše net apie 40% superkompiuterių naudoja SUSE.“

Jei niekada negirdėjote apie šią distribuciją, tai ši yra lyginama su Mercedes-Benz automobiliais. OpenSUSE pradėta leisti 2005 metais, kai Novell sumanė suse Suse Linux Professional kūrima atiduoti į „atviro kodo rankas“, leisdama publikai testuoti ir taisyti klaidas. Anksčiau SUSE Linux kurdavo ir testuodavo vien tik pati Novell.

Daug pakeitimų buvo padaryta nuo prieš tai buvusios openSUSE 10.3 versijos ir dar daugiau naujoje versijoje atsirado funkcijų. Šioje versijoje atnaujintus praktiškai visos esančios programos, stipriai pagerintas instaliavimo procesas, gretesnis ir paprastesnis paketų tvarkymas ir daug daugiau. Į šią vesiją įdėtas Linux 2.6.25 branduolys, Xen 3.2 virtualizacija, bei grafinis posistemis X.Org 7.3.

OpenSUSE nuo šiol turi dvi KDE versijas - pirmoji KDE 3.5.x tiems kas nori stabilumo ir funkcionalumo ir KDE 4 versija skirta tiems kas nori išbandyti visiškai naują grafinę aplinką.  GNOME naudojai taip pat šiame pakete ras naujausią GNOME versiją, kuri modifikuota taip, kad sunku ją atpažinti nuo standartinės GNOME aplinkos. Su viena geriausių ofiso paketų OpenOffice 2.4 jūs galėsite nauotis rašykle (Writer), skaičiuokle (Calc), pristatymų programa (Impress) ir braižymo programa (Draw). O štai dalis svarbiausių pakeitimų esančių openSUSE 11.0:

  • Perdaryta sistemos instaliacja, kuri tapo daugeliui paprastesnė.
  • Žymiai greitesnis ir paprastesnis paketų tvarkymas.
  • Tapo paprasčiau atnaujinti sistemą su PackageKit
  • Tapo paprasčiau naudoti 3D efektus su Compiz-Fusion ir CCSM
  • KDE 4 - Naujos kartos KDE darbastalis.
  • GNOME 2.22 - Naujausia ir geriausia GNOME versija.
  • Firefox 3.0 - openSUSE išleista su Firefox 3.0 beta 5 versija, bet be jokio vargo galėsite atnaujinti iki galutinės Firefox 3.0 versijos ar naujesnės.
  • OpenOffice.org 2.4 - Paskutinis OpenOffice.org , su daugybe naujų patobulinimų ir funkcijų. Įskaitant geresnį VBA palaikymą, 3D efektus pristatymuose (Impress) ir Microsoft Office 2007 dokumentų formatų palaikymą. 
  • Banshee 1.0 - Novell prižiūrimas multimedia grotuvas.
  • Tasque - Paprasta užduočių planavimo programa
  • NetworkManager 0.7 - Išbaigta NetworkManager versija, nuo šiol suderinama su EV-DO/UMTS tinklo kortomis. 
  • PulseAudio - Geresnis garso reguliavimas GNOME aplinkoje.
  • Linux kernel 2.6.25 - Paskutinis stabilus Linux branduolys.
  • Atnaujintos beveik viso programos nuo openSUSE 10.3 išleidimo. 
  • Daugiau nei 200 naujų išskirtinių savybių atsiradusių vien tik openSUSE. 
Nuo šiol labai paprasta įjungti Compiz KDE ir GNOME aplinkose, naudojant paprastą CCSM, kuris pavadintas „Desktop Effects“ pagrindiniame meniu. Naudodami paprastą CCSM sąsają jūs galite įjungti/išjungti Compiz, kaitolioti visas Compiz funkcijas iki pasieksite savo norimą darbastalio funkcionalumą. Taip pat galite Compiz nuostatas parinkti iš numatytųjų profilių, pasirinkdami nuo pačio paprasčiausio mažiausiai reikalujančio kompiuterio resursų iki pačio sudėtingiausio. Daugumas patyrusių vartotojų iki šiol patys įsirašydavo CompizConfig Settings Manager (ccsm), kuris nuo šiol įtrauktas į standartinę openSUSE 11.0 sudėtį.

Peržiūkite sąrašą kuriame yra 200 naujų išskirtinių openSUSE savybių.

Vartotojai suinstaliuoti sistemą turi du pasirinkimus - naudoti LiveCD diskus, su kuriais galėsite pirma išbandyti sistemą tiesiai iš CD disko, o poto instaliuoti su minimaliais paketų(programų) pasirinkimais. Arba galima naudoti openSUSE DVD diskus, iš kurių instaliuodami galėsite pasirinkti kurią grafinę aplinką naudoti (arba nenaudoti nė vienos), pasirinkti savo norimas programas ir dar daugybę funkcijų, kurių nėra LiveCD diske.



Instaliavimas iš LiveCD


Instaliavimas iš DVD


KDE 4.0.x darbastalis


KDE 3.5.x darbastalis


GNOME 2.22 darbastalis


wine 1.0 - pirmoji stabili versija

Prieš instaliuodami nepamirškite peržiūrėti:
Naujausiają openSUSE 11.0 galite rasti:
Kai jau tapsite openSUSE naudotoju:


3 komentarai:

  1. Pradėjau naudotis opensuse jau senai.Bet opensuse11,kažkas nuostabaus.Tik man nepatinka kde4 aplinka,tai grįžau prie 3.5 aplinkos.
    Tiesa su efektais nesusitvarkau,bet manau rasiu išeitį.Tam,kad parodyčiau windowsų mėgėjams,ką praranda.Lengva naudotis,komandines eilutes pamiršau.Programų pilna,ko širdis gedžia,nu vienu žodžiu,ačiū už tokį produktą,tikėsimės dar geresnių versijų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beje, ką tik pasirodė ir stabili 11.1 versija. Skaičiau, kad įrašytus DVD jau pardavineja, o parsisiuntimui 64 bitų versija dar nebuvo padėta (bet, tikėkimės, greitai atsiras ;)). Turėtų būti vykęs reikalas, nes ir senoji 10.3 buvo labai nebloga.

    Nežinau, ar naujose (11) versijose jau yra sutvarkyta parsiųstų RPM'ų ir DEB'ų instaliavimo tiesiai iš FileRollerio arba iš karto nuo darbastalio procedūra, nes pas mane dabartinėje 10.3 tas kažkaip kreivai gaunasi, ir prisieina lysti į terminalą ir ten nuobodžiai kapstytis. Gal ką netaip darau, bet visumoje šitas dalykas turėtų būti patogesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man kažkodėl opensuse 11.1 nepatiko .Opensuse 11 viskas veikia ir web kamera ir visi kiti priedai ,su opensuse 11.1 neveikia .KDE 4 aplinka ir opensusei 11.1 nepatiko.Nors jau stabilesnė.Bet nėra tokių dalykų ,kaip pelės kairiuoju klavišų paspaudus galima keist paveikslėlių konvertavimo ,nėra glaudinimo ir dar daug trukumų .O 11.1 versijoje 3.5 aplinkoje visą tai yra ,tik neveikia kompiuterio priedai ,tai yra nepasigauna jų automatiškai,kaip ,kad 11 versija. Bet ,gal aš pripratau prie komforto ,kad nieko nereikia daryt ,o 11.1 versijoje reikėtu kažką dar "dasimest",patarkit :)

    AtsakytiPanaikinti