2008-12-12

Pasirodė Amarok 2.0

Kątik pasirodė pilna garsaus muzikos grotuvo Amarok 2 versija. Lyginant su senąja  ši grotuvo versija yra radikaliai pasikeitusi. Bet nepaisant to, kol kas šis grotuvas turi dar daug trūkumų. Tad pradėkime nuo to kas gi vis dėlto pakeista:

Svarbiausi pakeitimai:

  • Amarok išeities tekstai perrašyti į QT4 API. Ankstesnės Amarok versijos iki 1.4 naudojo QT3. QT4 suteiks nepalyginamai didesnes grotuvo tobulinimo galimybes. Taip pat atsirado galimybė grotuvą perkelti į Mac OS ir Windows kompiuterius. 
  • Visiškai pakeista programos išvaizda. Ko gero be to ir nebuvo galima apsieiti, perrašant programą iš QT3 į QT4. Pagrindiniai muzikos valdymo mygtukai dabar perkelti iš programos apačios į viršų. Viduryje programos įskiepių sritis, į kurią galima susitempti įvairius savo norimus įskiepius, pvz.: dainos informaciją, wikipedia ir pan. Būtent ši funkcija mano manymu yra mažiausiai išbaigta.
  • Amarok 2 nuo šiol yra oficiali KDE4 dalis. Tie kas naudoja KDE4 grafinę aplinką, galės džiaugtis puikia KDE aplinkos ir Amarok grotuvo integracija.  Kas naudoja kitas Linux grafines aplinkas, tiems gal būt teks nusvilti, nes diegiant Amarok grotuvą reikės įdiegti ir pagrindines KDE4 bibliotekas. 
  • Suderinamumas su didesniu skaičiumi internetinių tarnybų. Nuo šiol Amarok suderinamas su Magnatune, Jamendo, MP3tunes, Last.fm, Shoutcast ir kitomis internetinėmis muzikos tarnybomis. Nuo šiol net nebūtina turėti savo kompiuteryje muzikos kūrinių, kad galėtume klausytis muzikos. Internetinės tarnybose galime rasti, bet kokius norus tenkinančios muzikos. 
  • Perdarytas programinių įskiepių bei papildymų palaikymas. Anksčiau būdavo pernelyg sudėtingą parašyti Amarok įskiepius, dėl per mažo grotuvo įskiepių API funkcionalumo. Dabar situacija gerokai pasikeitė, tad turėtume sulaukti daug naudingų įskiepių. 

Pastebėti trūkumai:

  • Programa užima per daug vietos ekrane. Dideli pagrindiniai mygtukai, centrinė grafinių įskiepių lango sritis yra kol kas visiškai nenaudingi ir tik švaisto ekrano vietą. 
  • Nėra paieškos grojaraštyje. Dėl to darosi sunku surasti savo norimą kūrinį. Kol kas galima ieškoti tik savo kolekcijoje. 
  • Nefunkcionalus grojaraštis. Sunku jame naršyti muzikos kūrinius. Anksčiau juos būdavo galima įvairiai išsirikiuoti, matydavosi daugiau informacijos. 
  • Nėra jokios muzikos grafinės vizualizacijos. 
  • Nėra ekvalaizerio ir kitų muzikos garso reguliavimo priemonių. 

Apibendrinimas:

Naujasis grotuvas vis dar nėra toks funkcionalus kaip buvo anksčiau. Vienintelė paskata naudoti šią grotuvo versija yra nebent dažnas muzikos internetinių tarnybų naudojimas. Bet asmeniškai pats vis dar liksiu prie senos 1.4.10 grotuvo versijos.
Ir belieka tikėtis, kad grotuvas bus labai stipriai ir sparčiai tobulinamas. Juolab kad ir patys kūrėjai teigia: „Amarok 2.0 - In the beginning“.

Interneto svetainė:

http://amarok.kde.org/

Keletas ekrano vaizdų:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą