2009-05-08

OpenOffice 3.1 - mažais žingsneliais, bet užtikrintai

Šiandien pasirodė biuro programų rinkinys OpenOffice.org 3.1. Su kiekviena versija šis rinkinys susilaukia vis daugiau susidomėjimo. Paskutinę OpenOffice.org 3.0 versiją vien tik iš jų pačių serverių parsiuntė virš 50 milijonų vartotojų.  O kur dar visi kiti platinimo šaltiniai.
Pagrindinės populiarėjimo priežastys matyt yra tai, kad šis rinkinys nemokamas, o taip pat laikosi konservatyvios grafinės sąsajos. Ne visiems naujasis MS Office 2007 Ribon sąsajos tipas patinka ir yra patogus. O OpenOffice tuo daugeliui patrauklus, kad jame niekada nedaroma ypatingai didelių patobulinimų, bet vietoj to jis įgauna naujų reikalingų patobulinimų bei funkcijų. Tad parašysiu ir šioje versijoje atsiradusius naujus patobulinimus.

Pagrindiniai pakeitimai:


  • AntiAliasing. Ankstesnėse programų versijose visi nubraižyti brėžiniai ir kiti grafiniai objektai atrodydavo nelabai estetiškai. Pasviros linijos atrodydavo kampuotos. Dabar šio trūkumo nebebus. 

  • Lengvesnis grafinių objektų pertempimas. Anksčiau visi grafiniai objektai pele persitempdavo iš vietos į vietą gana nenoriai. Dabar ši problema ištaisyta. Be to pertempimo metu, rodomas tempiamo objekto permatomas šešėlis, kuris yra žymiai aiškesnis, nei vien tik taškinių linijų kontūrai kaip buvo anksčiau. 
  • Teksto pabraukimas virš žodžių. Anksčiau buvo galima buvo daryti pabraukimus apačioje žodžių eilutės arba per vidurį eilutės perbraukiant žodžius. Dabar atsirado galimybė tekstą pabraukti virš eilutės. 
  • Patobulinti teksto komentarai. Dabar atsirado galimybė tiesiog atsakyti į kito asmens paliktą komentarą. Taip pat atsirado galimybė atlikti paiešką dokumento komentaruose. 
  • Paprastesnis kortelių pervadinimas skaičiuoklėje. Dabar skaičiuoklės kortelės pervadinti galėsite tiesiog dukart spusteldami kortelės pavadinimą. 
  • Išdidinimo slankiklis ekrano dešiniajame apatiniame skaičiuoklės kampe. Tokį slankiklį jau kuris laikas turėjo OpenOffice Writer teksto programa. Dabar lygiai tokį patį turi ir skaičiuoklė „Calc“. Su juo galėsite lengvai sumažinti ar padidinti skaičiuoklės dokumentą ekrane. 
  • Skaičiuoklės formulių sufleris. Kai skaičiuoklėje įvedate kokią nors formulę, įvedimo metu iššokantis langelis jums padės į formulę įvesti reikiamus parametrus. 
  • Grafikų pertrūkimai dėl trūkstamų duomenų. Naudinga savybė mokslo darbuotojams. Jei trūksta kokios nors grafiko reikšmės, toje vietoje galima paprasčiausiai jo nebraižyti. 

Asmeninė nuomonė:

Su kiekviena versija OpenOffice tam vis didesniu MS Office konkurentu. Jeigu anksčiau MS Office didelę savo kainą atpirkdavo didesniu funkcionalumu ir išbaigtumu. Tai dabar jau to toli gražu nėra. Nors apskritai tai pastebiu kad abiejų programų rinkinių tikslai išsiskiria. OpenOffice labiau orientuota į mokslo darbuotojus, OpenOffice turi žymiai geresnius grafikų, brėžinių, matematinių formulių įrankius. Taip pat verta paminėti įvairias brėžinių, piešinių ir kitų objektų anotacijas ir jų sąrašus.
MS Office pamažu orientuojasi į estetiką. MS Office yra žymiai geriau parengtos spalvų gamos, įvairūs vaizdo efektai ir šablonai, kas padaro dokumentus žymiai gražiau atrodančiais. Tarkim rašyti verslo pasiūlymus kol kas su MS Office  yra žymiai patogiau ir greičiau.

Nuorodos:

1 komentaras: