2009-08-05

KDE 4.3 - mažiau naujovių, daugiau stabilumo ir išbaigtumo

Šiandien galų galiausiai pasirodė vienos iš populiariausių Linux grafinės aplinkos KDE 4.3 versija. Kurios kodinis pavadinimas „Caizen“. Šioje versijoje visas kūrėjų dėmesys buvo sutelktas į aplinkos išbaigtumą, patogumą ir stabilumą. Kaip patys KDE autoriai teigia, per 6 paskutinius mėnesius buvo ištaisyta daugiau nei 10000 klaidų ir įdiegta apie 2000 naujų funkcijų ir patobulinimų. Didelių ir radikalių pakeitimų šį sykį įdiegta nedaug.

Pagrindiniai pakeitimai:

  • Plasma aplinka įgavo naują stilių pavadinimu „Air“. Šis stilius šviesesnis ir mažiau rėžiantis akį nei „Oxygen“.
  • Žymiai patobulintas veiksmų, įvykių ir pranešimų valdymas. Kuris tapo žymiai suprantamesnis.
  • Visiškai konfigūruojamos klaviatūros klavišų kombinacijos.
  • Galimybė valdyti KDE aplinką nuotolinio valdymo pulteliu. Sugrąžinta į aplinką KDELirc.
  • Patobulinti ir nauji plasma įskiepiai (plasmoids).
  • Stipriai patobulintas Systemsettings nuostatų langas. Nuo šiol jis tapo žymiai spartesnis. Įgavo naują medžio tipo peržiūros rėžimą, bei kitų svarbių patobulinimų.
  • Nauji Kwin efektai, bei spartos patobulinimai. Nuo šiol Kwin efektai automatiškai išsijungs kai jie nebus reikalingi. Pavyzdžiui žaidžiant kokį nors žaidimą pilno ekrano („FullScreen“) rėžimu.
  • Ark nuo šiol palaiko LZMA/XZ archyvus
  • Google Calendar sinchronizacija su KOrganizer.
  • Naujas klaidų pranešimo įrankis.

Asmeninė nuomonė:

KDE tapo žymiai paprastesnė ir mielesnė naudoti. Dabar žymiai mažiau pasitaiko įvairių „kabliukų“ siekiant atlikti vienokią ar kitokią užduotį. Ankstesnėse KDE4 dažnai tekdavo įvairias užduotis atlikti įvairiais aplinkiniais keliais. O taip pat įvairios smulkmenos išties džiugina. Pavyzdžiui man labai patinka vėl failų naršyklėje atsiradęs „Konsole“ mygtukas, jo pagalba galima atverti terminalą atidarytame failo naršyklės kataloge. O tų smulkmenų išties daug ir jos visos sudaro puikų KDE4.3 įspūdį.

Nemažą įspūdį paliko ir KDE4.3 stabilumas. KDE4.3 naudoju nuo beta2 stadijos. Ir nuo to laiko nepasitaikė nė vieno aplinkos ar kokios nors KDE programos lūžimo. Viskas tiesiog idealiai stabilu.

Keletas vaizdų:

Nuorodos:

2 komentarai:

  1. patinka man kde savo stabilumu, lyginant su gnome ji daug kartu pranasesne. Bet visgi pasiliksiu su gnome nes tokia ji man patinka, ir prie tokios "uzauges" :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na aš irgi su gnome augau, bet perėjau prie KDE, keist įpročius nėra blogai

    AtsakytiPanaikinti