2009-09-06

Windows 7 vs Linux: karas tesiasi

Pasirodo Microsoft rengia specialius „Microsoft ExpertZone“ apmokymus didžiųjų kompiuterių prekybos tinklų pardavėjams. Išklausę šį kursą gauna galimybę įsigyti vieną iš Windows 7 licenzijų tik už 10$ (Įdomu kodėl neduoda nemokamai?). Daug kam kelia nuostabą kursuose įtrauktas modulis skambiu pavadinimu „Windows 7 vs Linux“.

Taigi keletas skaidrių:


Na čia gal nieko baisiai blogo.


Ir čia daugmaž tiesa.



O šiose dviejose skaidrėse stipriai nusišnekėta:

  • Fotoaparatai, kameros, iPod, ir beveik visi MP3 grotuvai yra sėkmingai palaikomi Linux sistemos. Kažin kodėl pati Microsoft nutyli, kad pavyzdžiui Apple iPod palaikymas atsiranda tik įdiegus iTunes.
  • Linux 64bit. sistema yra suderinama su daugiau spausdintuvų ir skenerių negu Windows 7 64bit. Tai faktas.
  • Windows Live Essentials. Na iš tikrųjų Linux nepalaiko šių programų, bet juk ne kas kita dėl to kalta kaip tik pati Microsoft, kadangi ši neišleido Linux palaikymo.
  • Žaidimai. Na Linux iš tikrųjų turi rimtų problemų su žaidimų palaikymu. Bet paminėtas žaidimas „World of Warkraft“ puikiai veikia Linux sistemoje naudojant wine, Cedaga ar CrossOver Games.
  • Techninį palaikymą Linux sistemoms bet kada galima įsigyti iš RedHat, Canonical, Nowell ir kt.
  • Video pokalbiai sėkmingai galimi Pidgin, Skype ir kitose pokalbių programose.


Prie šių keturių skaidrių prikibti irgi per daug neturiu kur.


Čia jau nusišnekėta iš peties. Nesuprantu ką gali gąsdinti failų skaičius kurį siunčia atnaujinimo programa. Svarbu kad sistemos atnaujinimo procesas būtų paprastas ir aiškus. O juokingiausia tai, kad Microsoft savo atnaujinimo sistemos nelankstumą ir gremėzdiškumą laiko didžiausiu privalumu. Kam gali patikti kai sistema pati savaime be vartotojo žinios siunčia kažkokius atnaujinimus ir juos instaliuoja? Ir negana to dar nutraukia atliekamus kompiuterio darbus perkraunant kompiuterį?


Žodžių sąrašas kuriais anot Microsoft negalima apibūdinti Linux, bet užtat jie tinka Windows 7. Mano nuomone didesnioji dalis išvardintų frazių puikiai ar net labiau tinka Linux: Features & Values, Interface Design, Experience, Internet Connection, Comfort & Design, Personalization, Change of Pace, Maximum Protection, Peace of Mind, Value & Dependability.


Tuos žodžius kuriais Microsoft apibūdino Linux sistemos saugumą lygiai taip pat galima pritaikyti ir Windows.

Asmeninė nuomonė:

Ši Microsoft paskaita tai eilinis žmonių protų plovimas. Savo absurdiškumu nenusileidžiantis šiam garsiam RHEL ir Windows Server palyginimui. Ir nepaisant to, tai duoda savo vaisių. Kaip pastebiu internete vis daugėja žmonių kurių teikia, kad Linux yra ypač pažeidžiama ir nesaugi, kad Linux grafinė aplinka yra labai baisi tartum iš praėjusio dešimtmečio, kad Linux turi didelių problemų su tvarkyklėmis ir t.t.

Bet galima pasidžiaugti vienu dalyku. Microsoft mato Linux sistemose didelę potencialią grėsmę. Vadinasi visa atviro kodo bendruomenė eina teisingu keliu.

23 komentarai:

  1. Na nežinau, ar tai smegenų plovimas. Greičiau tai pavadinčiau marketingu. Tiesiog vertinant Linux ar Windows kiekvienas vertina pagal svao prizmę (t.y. pagal tai, kokia OS naudojasi). O kad Windows instaliuoja atnaujinimus be vartotojo leidimo irgi yra netiesa.
    Asmeniškai aš Linux'u niekada nesinaudosiu, nes jo interfeisas man "nedraugiškas".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mde... Propaganda beveik kaip komunizmo laikais: "kapitalizmas yra absoliutus blogis, ir ten nieko gero nėra. Vienintelė gera santvarka - komunizmas"

    AtsakytiPanaikinti
  3. ...Asmeniškai aš Linux'u niekada nesinaudosiu, nes jo interfeisas man "nedraugiškas"... kaip gali taip sakyti, jei niekad nesinaudojai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dažniausiai tie, kurie sako "linux interfeisas man nedraugiškas" sako tie, kurie girdėjo prieš 10 metų, kad "linux - nepatogu", arba patys matė tai, kas buvo tik KDE ar GNOME pradžia. Nėra ko stebėtis - Lietuva - konservatyvių žmonių kraštas, kurie geriau liks prie kažkokios senienos, kurią kažkiek žino, nei išbandys kažką naujo ir nepažįstamo. Dėl to pas mus ir ekonomika stovi...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tikiuosi kad tokie kursai susilauks kandžios kritikos ir užsienyje..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Naudojau, naudoju ir naudosiu Linux. Ir lauksiu to momento, kai su savo kiaurais langais liks tik Billas. :D
    Blogiausia tai, kad Windows tapo standartu visur. Jai pvz. Mokykloje mokytų naudoti Linux'ą, o pinigus skirtus "langams" išleistų pvz nemokamų CD padalinimui, situacija smarkiai pasikeistų. Apie M$ iš marketingo pusės taip pat negalima sakyti nieko blogo, nes tai veikia, nors ir nelabai švariai, bet vis dėl to veikia...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Iš mano praktikos - mamai padovanojau netbooką su sutvarkytų Linux. Ji buvo sužavėta tuo kad ten viskas tiesiog veikia ir nėra jokių virusų. Ir tikrai nereikėjo rengti kursų kaip juo naudotis. Analogiškų atsiliepimų girdėjau iš nemažai draugų / draugų giminių. Ten kur kompiuteris naudojamas internetui, tekstų redagavimui, muzikos klausimui / filmų žiūrėjimui Linux įdiegimas dažniausiai pasiteisina, arba, kaip pasakytų šios prezentacijos kūrėjas, meets expectations.
    Kur Linux, mano nuomone, vis dar nelabai tinkamas - žaidimai ir specifinės sritys naudojančios tam tikrą spec. programinę įrangą. Taip, nemažai žaidimų ant Linux galima paleisti, dauguma mano mėgstamų veikia nepriekaištingai, bet su mažiau populiariais gali būti bėdų.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Man GNOME sąsaja yra kur kas patogesnė nei Windows Vista Aero. Gaila, tačiau kol kas negaliu visų reikiamų darbų atlikti su CentOS, todėl kiek daugiau nei pusę darbo laiko naudoju Windows Vista. Šiaip ar taip, Microsoft marketingo strategija tikrai nekelia gerų emocijų, ypač prisimenant tai, kiek neparuoštų produktų jie paleidžia į rinką: Vista, IE8 ir t. t. Taip pat bus ir su Windows 7.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gerai gerai, kad apie Linux'ą pradeda kalbėt :-) Vis kažkokia reklama.

    AtsakytiPanaikinti
  10. paskaitęs prisiminiau, kasi aš dar kažkada naudojau slackware. per TV pamačiau linux pristatymą(nktv man rods). išties buvo sunku, dar kaip 16 metų vaikui tai ohoho.. pažaidžiau, padėjau ir pamiršau, Neperseniausiai čia kažkada parsisiunčiau ubuntu, tai progresas labai pasijautė ir visai draugiškas interfeisas ir paprasta ir su windausais tikrai nėr ko lygint. na dabar sėdžiu ant mac.. bet anyway, windows šūdas tai jau tikrai :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kas ten sakė, kad linuxai negražūs, norėčiau paprieštarauti. Jeigu palyginti KDE, tai windowsu išvaizda atrodo kaip akmens amžiuje :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ką reiškia Linux'ai negražūs? :D
    Yra keli šimtai Linux distribucijų, dešimtys langų tvarkyklių, darbo lauko aplinkų ir t.t.
    Yra parašyta tūkstančiai skinų, temų ir stilių.

    Taip, kad Linux turi tūkstančius veidų, iš kurių tikrai galima išsirinkti sau gražiausią.

    AtsakytiPanaikinti
  13. abi sistemos turi pliusu ir minusu... ir kiekvienas komentatorius kiek matau skambina is savo varpines... ir dazniausia gaunasi ne muzika o kakafonija...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Crap'as kažkoks. Tokias skaidres pažiūrėjus, kyla noras ištrinti Windows7, kuri dabar mano kompe. Grynai protesto vardan, nes šiaip ši OS man tikrai patinka...

    Apie temas tai išvis geriau patylėtų. Windows 7 realiai turi vieną gražią temą, kurios tinkinimas apsiriboja pagrindinės spalvos bei darbalaukio fono paveikslėlio pasirinkimu. Jo, kur jau tam Linuxui tokią „galybę temų“ pasivyti... :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Dauguma čia paneigtų M$ "faktų" iš esmės yra filosofinių debatų lygmens. Galiu pateikti ir už, ir prieš... Kaip ir jūs visi.

    Gerai pastebėta - tai marketingas. Dėl updeitų irgi nemelavo - M$ WinUpdate yra prierašas "optional", "important" ir pan., o Ubuntu reikia daug skrolinti, kad (galbūt) jį pamatyti :D

    Man vis įdomu, kodėl Linux pasaulyje "be vartotojo žinios siųstis kažkokius atnaujinimus" yra pripažįstama kaip didžiausia nuodėmė? Šį punktą galima atjungti (jei nežinot kur - galiu padėti). Juo labiau, tai apsaugo nuo įvairių saugumo pažeidžiamumų. O tai yra puiku! Beje, paminėtas perkrovimas... O kuo jis čia dėtas? Vista'os kažkuri versija tikrai perkraudavo PC po rimtų atnaujinimų, tačiau čia kalbama apie Win7. O ar ji taip daro? Nebe.

    Ir galiausiai... Kiekvienam savo. Man patinka abi OS, bet dažniau naudoju Windows. Produkcinėj aplinkoj - tik Linux. Win7 nebandžiau, laukiu galutinio release'o, bet girdėtos nuomonės labai ir labai teigiamai nuteikia, ir tai matyt bus pirmi windows'ai bandyti anksčiau nei bent 1 metai po jų išleidimo, kaip buvo su ankstesnėmis versijomis.

    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Pritariu pawkai - kad m$ savo produktą lygina su linux yra įvykis. Nes žodis "karas" suprantamas tik naudojantiems linuksus. Windows vartotojai linuksų ne tik pasipriešinimo bet iš vis egzistavimo nejaučia. Tai koks čia karas?
    Tad šitas paminėjimas šiek tiek pataiso reikalus.

    Bet man apskritai keista ir nesmagu, kad linuksistams apskritai reikia priešo, ir jei reikia - kodėl nesivaržo su "apple", kurio "usability" ir turėtų būti etalonas.
    Iš m& nelabai ko galima pasimokyti - išskyrus marketingą. Nors ir tas kaip matome smunka :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Visiskai pritariu Stepui.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Leptelsiu ir is MAC OS'o kuriuo naudojuos jau apie metus, pries tai isbandes Windows(iki siol namie du kompai su langai), taip pat darbe ir universitete tenka dirbti su LINUX.
    Pasirinkau MAC, nes tai UNIX, tai patogi console, tai galinga operacine, pritaikyta tik tam tikram hardwarui, todel stabilesne. Perkrauti kompo netenka isvis, nebent updatinant.
    Jei MAC OS butu WINDOWS pagrindu sukurta tai butu crapas, su kuriuo net iPod-Mind-Controll neisgelbetu Apple.
    Zaidimai silpnoji LINUX puse, MAC irgi maziau zaidimu veikia, tai tikrai minusas - cia gali sakyti, kad nafik man tie zaidimai, bet zaidimai tikrai populiarina operacine bei hardware. Siais laikais yra virtualizacija, kuri issprendzia dauguma problemu. Jei man reikia pazaist, susimetu WINDOWSUS i savo kompa, bet jei reikia kazko rimto - deja, nieko kito kaip UNIX nelieka. Sioj vietoj M$ gali tik savo Office primest, kuris de facto uzsilaikes ofisuose, kuriuose karts nuo karto dar matau kaip zmones kencia nuo win 9X.
    Na bet, yra ir geru ziniu, 2009 M$ prarado beveik 10% WINDOWS populiarumo, todel jie ir mini linuxus, savo reklamineje kompanijoje, todel ir lygina su MAC, todel ir bando kepti os'a po os'o, su graziais mygtukais, nors reiketu pakelt uzpakali is tos vietos kur sika jau desimtis metu ir istaisyti Core problemas.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Na va, gal ir tikrai neperskaiciau visu komentaru :) bet pridesiu savo :) esu vargsas adminas kenciantis nuo ms populerumo :) neseniai suskambo siulymai vyriausybejes istaigose naudoti open source :) pagalvojau reik isbandyti :) tai stai ir mano isvados...

    naudoju Ubuntu 9.10, per pora dienu ismokau su juo sneketis kaip paprastas uzeris :) juk adminam reikia paruosti kompa o klientai nieko nediegia ir panasiai, jie tik naudojasi jais :) dabar naudoju savaite, rangu daug nezinomu dalyku, uzknisa konsole ir panasiai :) bet... kuo toliau tuo jie man labiau patinka :) tad taip ir toliau laikysiuosi sios krypties :) o per si ilga rasiny norejau pasakyti kad bent langu terpe linux galima tikrai naudotis drasiai :) ir for free :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. microsoft siaip sau tokiu marketingu neorganizuotu.vadinasi,tam yra priezastis.red hat Bilui-stiprus konkurentas.nesivelsiu i debataus,bet pasakysiu tik tiek,kad pats irgi naudoju kubuntu jau 2 metai ir nematau as ten jokiu ypatingu bedu.matomai,liaudis bijo pameginti kazka naujo,uztat ir siausiasi pries linux.

    AtsakytiPanaikinti
  21. microsoft su windows 7 padare taip, kad kitas OS tuo pat metu tureti tam paciam kompe butu sudetinga..
    kolkas dar nepavyko isidiegti w7 ir linux tame paciame kompe..
    jei kas galit pagelbet situ klausimu, tikrai lauksiu patarimu ;)
    laurynas.malisauskas [at] gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  22. mac fanboy tik tiek galiu pasakyti,kurie daugiau nieko nemato tik mac

    AtsakytiPanaikinti