2009-11-12

OpenSUSE 11.2

Šiandien pasirodė ilgai laukta OpenSUSE 11.2 versija. Į naująją OpenSUSE versiją įtrauktos stipriai patobulintos Firefox, OpenOffice.org, GNOME, KDE versijos. Taip pat įtraukta virš 1000 atviro kodo darbastalio programų, įskaitant visokeriopą serverių programinę įrangą ir programų kūrimo pagrindinius įrankius.

Sistemos branduolys

OpenSUSE 11.2 naudoja patį naujausią 2.6.31 Linux sistemos branduolį. Standartinė failų sistema nuo šiol bus Ext4, kuri garantuos žymiai didesnę veikimo spartą. Žinoma ir toliau palaikoma senoji Ext3 ir kitos failų sistemos, bet naujiems diskų skirsniams bus siūloma naudoti Ext4.

Naujas darbastalio sistemos branduolys - nuo šiol OpenSUSE turės dvi Linux sistemos branduolio versijas, vieną serveriams, kitą darbastalio kompiuteriams. Tai padaryta tam, kad tiek vienu, tiek ir kitu atveju būtų pasiekti geriausi funkcionalumo ir našumo rezultatai.

OpenSUSE 11.2 atnaujintas įrenginių tvarkyklių rinkinys, o tai reiškia dar didesnį skaičių palaikomų įrenginių. Ypatingas dėmesys skirtas NetBook tipo kompiuteriams. Kuriant šią sistemą stengtasi įtraukti visų šiuo metu esančių rinkoje NetBook kompiuterių palaikymą.

Darbastalis

OpenSUSE kaip ir anksčiau tęsia tradiciją į sistemą įtraukti unikalių darbastalio patobulinimų. Į OpenSUSE 11.2 įtrauktos dvi pagrindinės naujausių versijų darbastalio aplinkos: KDE 4.3 ir GNOME 2.28.

KDE vartojai galės pasidžiaugti FireFox ir OpenOffice programų integracija į KDE4 grafinę aplinką. Taip pat nemažai programų pritaikytos naujai KDE4 aplinkai įskaitant: KNetworkManager, Amarok, Digikam, k3b, Konversation ir kitas.

Gnome vartotojams turėtų patikti naujas aplinkos stilius pavadinimu „Sonar“.

Nesvarbu kokią grafinę aplinką vartotojas benaudotų, jis galės pasidžiaugti naujomis interneto naršyklės ir ofiso programų rinkinio savybėmis. Mozilla Firefox 3.5 suteiks naujas naršymo galimybes įskaitant kortelių perjungimo galimybę Ctrl+T klavišais ir privataus naršymo rėžimą ir kitas. OpenOffice.org 3.1 atneš dar daugiau patobulinimų, pavyzdžiui patobulinta dokumento komentarų funkciją ar stipriai patobulintą grafinių objektų valdymą.

Socialinių tinklų palaikymas ir programos

Į daugelį programų įtrauktas socialinių tinklų tokių kaip Facebook ir Twitter palaikymas. Įdiegta taip pat keletas šiam tikslui naujų programų. Visa tai yra patogiau ir paprasčiau nei naudojimasis internetinėmis tarnybomis.

  • choqok - Naujas KDE4 grafinės aplinkos twitter ir identi.ca socialinių tinklų klientas
  • gwibber - Naujas GNOME grafinės aplinkos klientas palaikantis Twitter, identi.ca, Facebook ir kitus socialinius tinklus.
  • kopete - KDE pokalbių programa kuri nuo šiol palaiko Facebook IM protokolą.
  • socialinių tinklų plasmoidai: KDE 4.3 atsineša su savimi Twitter/identi.ca ir openDesktop plasmoidus

Skirsniai ir failų sistemos

  • ext4 failų sistema tapo pagrindinė naujai instaliuojamoms sistemoms.
  • Btrfs naujos kartos failų sistema. Šią failų sistemą nuo šiol palaiko YaST konfigūravimo įrankis.
  • YaST disko skirsnių kūrimo ir formatavimo įrankis, tapo dar paprastesnis ir funkcionalesnis.
  • Atsirado galimybė užšifruoti visą disko skirsnį.

YaST patobulinimai

Į OpenSUSE 11.2 sudėtį įtraukta šio įrankio WEB aplinka. Tai padės lengviau sistemą administruoti nuotoliniu būdu. Atsirado galimybė ateityje internetu atnaujinti sistemą iš vienos OpenSUSE versijos į kitą, neperinstaliuojant visos OS.

Ir aišku nuo šiol YaST konfigūravimo įrankis turės naują logotipą.

Atnaujinimai ir siuntiniai:

Atnaujintos failų parsiuntimo galimybės su Zypper:

  • Geresnis paketų parsiuntimas. Nuo šiol sistema pasirinks sparčiausiai veikiantį serverį.
  • Galimybė tik parsisiųsti paketą be automatinio instaliavimo.
  • Patobulintas paketų atnaujinimo įrankis GNOME grafinėje aplinkoje.

Media:

OpenSUSE 11.2 turi du svarbius instaliacijos laikmenų pakeitimus:

Pirmais tai hibridiniai ISO atvaizdai. Jie leidžia paprastai sistemos instaliaciją įrašyti į USB raktus ir iš jų instaliuoti ar paleisti OpenSUSE sistemą. Kaip tai atlikti? Tai paprasta:

  • Atsidarykite Linux konsolės langą.
  • Įkiškite USB raktą
  • Susiraskite savo USB įrenginio adresą (pvz., /dev/sdb, /dev/sdc, ir t.t.).
  • Ir paleiskite šią komandą: sudo dd if=<ISO FILENAME> of=<USB DEVICENAME> bs=4M

Ir leidę komandai užbaigti darbą iš to USB rakto galėsite laisvai instaliuoti NetBook ar kokį kitą kompiuterį, ar tiesiog įkrauti OpenSUSE sistemą be instaliavimo.

Kita naujiena, atsiradęs spausdintuvų palaikymas LiveCD diskuose. Iš šių diskų užkrovę sistemą dabar galėsite be vargo spausdinti ką tik norite. Taip pat į šių diskų sudėtį nepamiršta įdiegti grafikos programos The GIMP.

O taip naujoji sistema atrodo:

openSUSE 11.2 KDE grafinė aplinka su pasirinkta standartine „AIR“ tema:

openSUSE 11.2 GNOME grafinė aplinka su pasirinkta standartine „Sonar“ tema:

Naujai atrodantis QT4 pagrindu iš naujo sukurtas YaST konfigūravimo įrankis:

GIMP grafinis redaktorius paleistas sistemoje veikiančioje iš LiveCD disko

Nuorodos

8 komentarai:

  1. Jau pumpuoju šią finalinę versiją,o dabar naudoju openSUSE 11.2 RC2 versiją,ir kad ir RC bet esu visiškai patenkintas,dar neturėjau nei vieno KDE lūžio,ir sistema tesiog skraido su KDE 4.3.1 Suderinamumas mano kompe su Nvidia vaizdo plokšte visiškai pasitaisė,tiesiog idialu :)
    Paradoksas:Kiek naudojau įvairius Ubuntu's; Mandrivas-tai jie tik "plėšosi ir mirga" neskaitant to, kad dar lėčiau veikia (kokį 20 prc.)
    Ąsmeniškai džiaugiuosi openSUSE,turbūt geresnės nerasiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu uz idomia apzvalga. Jau SUSE siurbiuosi ir as! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kol kas ispudingiausia operacine sistema, kuria teko matyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveikas , norejau paklaust , ar yra koks nors LT mirroras rpm'ams siust? Ir kaip tuos fontus sutvarkyt, instalintau tuos truetype rekomenduojamus , bet fontai kazkokie apkapoti vistiek atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Deja lietuviško RPM serverio nėra ir abejoju ar greitai toks bus. Visas šaltinių sąrašas čia: http://mirrors.opensuse.org/list/all.html

    Dėl šriftų tai nelabai įsivaizduoju kas gali būti blogai. Gal kartais koks RPM neįdiegtas iš šių: fetchmsttfonts, fonts, fonts-config, ghostscript-fonts-other, ghostscript-fonts-std, liberation-fonts, patterns-openSUSE-fonts, patterns-openSUSE-fonts_opt, pullin-msttf-fonts, xorg-x11-fonts, xorg-x11-fonts-core.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nors vis dėlto klydau, Šiaulių universitetas turi nors ir neoficialų, bet lietuvišką RPM serverį:
    http://mirror.su.lt/openSuSE.11.2/

    AtsakytiPanaikinti
  7. Po 2 metu petraukos isirasiau OpenSuse , nu bet vistiek , suk kaip nori , nera jie toki user friendly. Va, kad ir su codecais dabar , kaip sutvarkyt kaip butu codecai ir veikt minitube? Vel kazka hakint..?

    AtsakytiPanaikinti
  8. to Aivaras:
    http://opensuse-community.org/Restricted_Formats/11.2

    AtsakytiPanaikinti