2008-12-17

OpenSUSE 11.1



Artėja didysis švenčių metas ir gerai visiems Linux vartotojams žinoma kompanija Novell  nusprendė mus pradžiuginti „kalėdine dovanėle“, t.y. nauja OpenSUSE versija - 11.1.  Ši OpenSUSE versija jau yra visiškai paruošta ir bus išleista gruodžio 18 dieną. Kaip ir visada naujoje versijoje rasime atnaujintą programinę įrangą ir naujas savybes bei funkcijas.

OpenSUSE 11.1 kaip ir anksčiau galėsime instaliuoti tiek ir iš instaliacinių DVD, tiek ir iš LiveCD diskų. LiveCD bus dviejų tipų, su KDE ir GNOME grafinėmis aplinkomis. LiveCD diskai talpina tik pačias pagrindines programas reikalingas tik sėkmingam sistemos darbui.  Bet nepaisant to sistemą galima tiesiog pasileisti iš pačio CD disko, ją išbandyti, ir jei patiks, suinstaliuoti į kietąjį diską. O trūkstamas programas vėliau galima instaliuoti tiesiog iš interneto.

Tiems kas nori turėti visas programas iš karto, tie gali naudoti OpenSUSE DVD instaliacinį diską. Kuris talpina tris skirtingas (KDE 3.5, KDE 4.1 ir GNOME) grafines aplinkas ir labai didelį skaičių populiariausių Linux programų.

KDE

Nuo šiol visas OpenSUSE dėmesys yra nukreiptas į naujausios kartos KDE 4 aplinką. Senąją KDE 3.5 versiją bus galima instaliuoti tik iš instaliacinio DVD ir ją bus galima rasti tik paspaudus, grafinių aplinkų pasirinkimo lange, mygtuką „Other“. Tai rodo, kad jau KDE 3.5 aplinka visiškai praranda susidomėjimą ir galbūt kitoje versijoje ji bus visiškai pašalinta.

OpenSUSE 11.1 išvysime KDE 4.1 grafinę aplinką. Mano manymu tai pirmoji naudotina KDE 4 versija. Kaip ir visada Novell „šiek tiek“ pataisė šią grafinę aplinką. Ji paėmė senesnę ir stabilią KDE 4.1 versiją ir į ją įdiegė daugumą svarbiausių savybių kurios atsirado naujoje, bet nelabai stabilioje KDE 4.2 versijoje.

GNOME

OpenSUSE 11.1 naudos GNOME 2.24 grafinę aplinką. Kurios failų naršyklėje „Nautilus“ atsirado kortelių („tabs“) režimas. Be to OpenSUSE GNOME aplinka turi šiek tiek skirtumų nuo standartinės versijos.  Pagal standartinius OpenSUSE nustatymus, viršutinė GNOME įrankių juosta yra visiškai pašalinta. Taip pat yra visiškai pakeistas ir pagrindinis GNOME programų meniu.


GNOME aplinkoje žymiai palengvėjo ir nuotraukų redagavimas su F-Spot.

Kaip ir anksčiau OpenSUSE sudėtyje rasime bendravimo ir pokalbių internetu įrankį Pidgin. Bet nuo šiol standartiškai bus įtraukta ir Ekiga programa leidžianti su pažįstamais bendrauti vaizdu.

 Gnome aplinkos multimedijos grotuvas nuo šiol sugebės atlikti paiešką Youtube puslapyje ir tiesiai iš ten groti video įrašus. Taip pat šiame grotuve atsirado ir skaitmeninių DVB televizijų palaikymas.

Geresnis įrenginių palaikymas

OpenSUSE 11.1 naudojamas 2.6.27 Linux branduolys. Į kurį įtraukta ath9k tvarkyklė, tad jau nebekils problemų tiems kurie turi nešiojamus kompiuterius su Atheros bevielio tinklo moduliais. Taip pat šiame branduolyje stipriai pagerintas ir internetinių vaizdo kamerų palaikymas.

OpenSUSE taip pat ko gero bus pirmoji Linux distribucija oficialiai palaikanti T-Mobile G1 mobilųjį telefoną, kuriame veikia Google's Android operacinė sistema. Muziką, filmus ir failus į telefoną bus galimą perkėlinėti tiesiog naudojant Banshee arba Amarok grotuvą.



Geresnis sistemos administravimas

Perdaryta OpenSUSE disko skirsnių redagavimo programa. Nuo šiol sukurti naujus disko skirsnius ar keisti jų nustatymus bus žymiai paprasčiau ir aiškiau.


Iškart kai tik pirmą sykį prisijungsite prie ką tik suinstaliuotos sistemos. Ši jūsų paprašys leidimo išsiųsti jūsų kompiuterio techninės įrangos informaciją į Smolt projekto duomenų bazes. Tai padės Linux branduolio ir techninės įrangos kūrėjams tinkamai įvertinti vieno ar kito kompiuterio komponento naudojimo dažnumą. Ir pagal tai skirstyti prioritetus rašant trūkstamas Linux įrangos tvarkykles.

Pagerintas 1-Click Install funkcijos veikimas. Anksčiau instaliuojant šiuo būdu vieną programą, be reikalingai būdavo suinstaliuojama dar keletas visai nereikalingų. Nuo šiol tokių problemų neturėtų iškilti.

KDE 4 aplinkos naudotojai sistemą atnaujinti galės su PackageKit įrankiu. PackageKit yra KDE 4 grafinės aplinkos dalis ir gal būt taps standartiniu programinių paketų tvarkymo įrankiu daugelyje Linux distribucijų.

Programinė įranga

OpenSUSE 11.1 turi naujausią OpenOffice 3.0 versiją. Šioje versijoje atsirado Microsoft's Office Open XML formato palaikymas, naujas dokumento išdidinimo/sumažinimo slankiklis ekrano apačioje, bei daugelis kitų funkcijų. Taip pat Novell OpenOffice versija turi ir kelias unikalias sąvybes. Tai trimačiai skaidrių persidengimo efektai prezentacijų metu. Ir integruotas GStremer grotuvas, kurio pagalba į dokumentus galima įterpti video ir audio failus.

Be OpenOffice naujoje OpenSUSE versijoje rasime ir kitų programų naujas versijas:
  • Firefox 3.0.4  
  • GIMP 2.6.2
  • PulseAudio 0.9.12
  • Flash-player 10
  • Banshee 1.4.1, Amarok 1.4.10 & 2.0
  • Eclipse 3.4
Pilną programų sąrašą galite rasti: http://en.opensuse.org/Featurelist_11.1

OpenSUSE vaizdai:

http://en.opensuse.org/Screenshots/11.1

Naują OpenSUSE versiją parsisiųsti galite iš:

http://software.opensuse.org/

Nuorodos:

Parengta pagal:
 http://en.opensuse.org/OpenSUSE_11.1
 http://arstechnica.com/news.ars/post/20081215-the-lizard-roars-opensuse-11-1-officially-released.html

OpenSUSE 11.0:
http://vytax.blogspot.com/2008/06/ileista-opensuse-103.html

7 komentarai:

  1. kadangi suse nesu bandęs tai kilo toks klausimas pažiūrėjus screenus, ar suse visad buvo tokia panaši į windovs ar tik panašėja po biški?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vienintelis panašumas tai panašus į Windows OS darbastalio išdėstymas.
    Kurio laikosi nuo pat seniausių laikų. Taip pat Gnome ir KDE stilius parenka tokius, kad jie kuo mažiau skirtųsi tarpusavyje.
    O daugiau panašumų kaip ir nematau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kažkoks fetišas aš. Naudoju Linux Mint ir esu ta distribucija visiškai patenkintas, bet kaskart išgirdęs apie naują OpenSUSE ar Fedora versiją, užsimanau jas išbandyt.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laukiu nesulaukiu vakaro, kai galesiu parsipusti openSUSE 11.1 ir isidiegsiu ja i savo (jau tam paruosta) notebook ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš dabar niekaip neapsisprendžiu tarp Fedoros ir šitos Suses.
    Gal padėsite apsispręsti ?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Opensuse naudoju senai.Apsidžiaugiau kaip pamačiau 11 versija ,patiko labai su kde 3.5 aplinka .Bet 11.1 versija nepatiko , nerado printerių , web kameros ir kitų priedų ,kde 4 aplinkoje dingo daug funkcijų kurios buvo 11 ver. Tos funkcijos 11.1 vers su kde 3.5 aplinka atsirado ,bet vistiek neveikė pc priedai .Teko vėl susimest 11 vers ,čia viskas veikia,problemų jokių ,tik pagerėjimai matosi.Lauksiu stabilesnės versijos ,su stabilesne ir geresne kde 4 aplinka.
    PS: būtu gerai ,kad kažkur galėčiau ir klausimų užduot,aišku ne diskusijose ,kur atsakinėja visi.Gal išsiaiškinus ir 11.1 versija patiktu.

    AtsakytiPanaikinti