2008-01-17

KDE4: Pirmieji įspūdžiai

Taigi šiandien išbandžiau naująją KDE 4 grafinę aplinką. Įspūdžiai, neslėpsiu, tikrai dvejopi.  Pirmiausia į akis krenta, kad labai daug kas paveldėta iš Windows Vista ir MacOS X aplinkų. Nors mano manymu šiuo metu šito išvegti būtų labai sudėtinga. Kiek įdėmiau susidaro jau kitoks įspūdis. Pirmiausia tai, kad iš pagrindų perdaryta visa grafinė aplinka. Šioje aplinkoje atsisakyta jau ko gero pasenusio darbastalio kaip failų naršyklės modelio. T.y. Anksčiau darbastalyje (desktop) buvo galima talpinti įvairius failus, juos trinti, kopijuoti ir t.t. Darbastalis nesiskyrė nuo bet kurio kito katalogo, atidaryto su failų tvarkymo įrankiu. Dabar KDE 4 aplinkoje galioja jau nauji principai. Nuo šiol darbastalis bus sudarytas tik iš taip vadinamų plasmoidų (plasmoid/widget). T.y. kiekvienas plasmoidas atliks tik savo konkrečią funkciją: vienas plasmoidas rodys laiką, kitas likusią vietą diske, trečias pateiks atvertų langų sąrašą ir t.t. Šio puslapio pabaigoje bus įdėta ir visa KDE 4 darbastalio nuotrauka. Joje matysite, kad ant darbastalio bus ir atskirų failų ikonos. Bet tos ikonos irgi ne kas kita kaip atskiri plasmoidai.
Kiekvieną KDE 4 plasmoidą galima bet kur nutempti, jį pasukti norimu kampu, ištempti per visą ekraną, ar iki vos matomo paveiksliuko. Kiek pastebėjau visi plamoidai naudoja vektorinę *.svg grafiką, dėl to bet kaip iškreipti paveiksliukai atrodo vienodai gerai.
KDE 4 plasmoidai

Taip pat labai daug pakeitimų ir standartinėse KDE 4 programose. Pirmiausia norėčiau pagirti naująjį sistemos ir procesų stebėjimo ir tvarkymo įrankį ksysguard. Dabar procesus jame tvarkyti daug paprasčiau. Tarkime jeigu mums reikia nutraukti kitam vartotojui priklausantį procesą. Nuspaudžiame "Kill Process", tada atsiranda lentelė kurioje prašoma įvesti root slaptažodį, jį įvedus procesas nutraukimas. Taip pat labai patogi nauja funkcija, tai paieška, tiesiog dabar tereikia norint surasti norimą procesą, į paieškos laukelį suvesti proceso pavadinimą.
KDE4 ksysguard
Nuo šiol Konqueror kogero taps vien tik interneto naršykle. Na galima tvarkyti ir failus su konqueror kaip ir seniau. Bet tam dabar bus skirtas dolphin. O konqueror bus kuriamas tik interneto naršymui, kas mano manymu yra labai sveikintina.
KDE4 Konqueror
Nuo šiol failus naršysime ir tvarkysime su dolphin. Tik nepatinka man vienas šios programos trūkumas. Ji neturi taip vaidnamų kortelių (tabs). Nes esu pripratęs naudoti konqueror ir "tabai" buvo viena man labiausiai patinkanti jo funkcijų. Dar nepatinka, kad apsilankius bet kokiam kataloge, programa prigamina tuose kataloguose nematomų ".directory" failiukų. Nejau negalėjo jų sukišti į kokį vieną bendrą katalogą, o dabar jau diskuose darysis šiokia tokia betvarkė.
kde4 dolphin
Nuo šiol KDE4 turės vieną bendrą visiems dokumetų formatams peržiūrėti įrankį - okular. Su šiuo įrankiu bus galima atverti turbūt visus populiariausus dokumetų formatus, nors dar kolkas  ne visus formatus atveria pakankamai kokybiškai. Tikėkimės, kad su laiku visos problemos bus išspręstos:
KDE4 okular
Taip pat naujoji KDE turėti patikti ir žaidimų mėgėjams. Šiame pakete žaidimų daug ir įvairių. Ir visuose naudojama vektorinė grafika. Todėl dizaino klausimų žaidimai kelti neturėtų.
KDE4 žaidimai
Patobulėjo ir nuotraukų peržiūrėjimo programa - gwenview. Dabar šioje programoje žymiai patogiau išdėstytos įvairios funkcijos. Didelių nuotraukų peržiūra tapo nepalyginamai spartesnė.
KDE4 gwenview
Čia bendras KDE4 vaizdas. Matome kad jau yra pakankai įvairiausių plasmoidų paruoštų naudojimui. Bet dar daugumą plasmoidų reikėtų stipriai tobulinti. KDE4 Galutinės išvados:
Naujoji KDE4 dar netinkama kasdieniniam naudojimui. Bet užtikrintai galima pasakyti, kad ši aplinka ateityje bus labai perspektyvi. Prieš tai paminėjau beveik vien tik teigiamus dalykus, nes trūkumai laikui bėgant bus ištaisyti.
Naujosios aplinkos privalumai:

  • Sistema bus įpač individuali. Plasmoidų pasirinkimas ir jų išdėstymas priklausys tik nuo to kompiuterio naudotojo. T.y. kiekvienas galėsime prisitaikyti darbastalį prie savo poreikių ir nuotaikų.
  • Aplinka labai sparti, kogeri vien dėl to kad ji rašyta standartine C++ kalba. Kiek teko bandyti KDE4, tai resursų suvartojimu požiūriu, nesiskiria nuo KDE3. Bet KDE4 nepalyginamai greičiau startuoja lyginant su ankstesnėmis KDE. 
  • Į naujajį programų paketą įtraukta, visa galybė naujų įrankių ir programų. Šitaip, manau, sumažės įvairių KDE aplinką naudojančių distribucijų skirtumai. Dėl to nauji, neapatyrę vartotojai gaus pagalbą kur kas greičiau ir lengviau. 
  • Naujosios Oxygen ikonos ir Plasma stilius tikrai yra vykę. Viskas labai intuityvu ir aišku. Dauguma mygtukų ir kitų ekrane esančių komponentų yra minimalistiniai ir taupo ekrano vietą. Standartinės spalvos yra pakankamai suderintos ir ne monotoniškos (dėl šios savybės Windows Vista labai mane nervina). 
  • Aplinka išties stabili. Bandymo metu nekart nenulūžo nei pati aplinka, nei kokia nors programa. O tai dar tik bandomoji KDE versija.
Minusai:
  • Aplinkoje labai trūksta daugumos konfigūravimo galimybių. Negalima keisti nei plasmoidų stiliaus, nei apatinės juostos spalvos, nei ikonų dydžio ir t.t.
  • Daug dar labai stipriai neišbaigtu plasmoidų. 
  • Trūksta daug, kai kurių programų funkcijų. Nors mano manymu gerai, kad daug kas buvo pašalinta. Nes ateityje bus sugrąžinta tik tai kas reikalinga, o nereikalingų funkcijų taip bus atsikratyta. 
  • Esu pripratęs prie dviejų taskbar juostų. Deja dar kol kas naujoje aplinkoje išvis negalima keisti taskbar juostos. T.y. apatinės juostos , negalima nei panaikinti, nei jos perkelti prie kito šono. Galima tik toje juostoje išdėstyti tik savo plasmoidus.
Taigi dar naujosios KDE4 nenaudosiu, liksiu prie KDE3.5. Bet trinti iš disko taip pat netrinsiu, naudosiu daugumą naujosios KDE taikomųjų programų.
Beje naująją KDE4 parsisiunčiau iš čia: http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/KDE4/

1 komentaras: