2008-09-03

Google Chrome - nauja interneto naršyklė

Visai nelauktai sulaukėme iš Google „nedidelio“ siurprizo, t.y naujosios naršyklės Google Chrome. Ir panašu, kad tai bus pati karščiausia ir labiausiai diskutuojama šio mėnesio IT naujiena. Na daug aš nekalbėsiu , juolab kad jau visi tinklaraščiai ir naujienų puslapiai jau seniai ko gero spėjo šią naršyklę aprašyti.



Naujosios naršyklės savybės:

  • Sparta. Tiek naršyklės paleidimo, tiek ir puslapių vartymo sparta išties įspūdinga. Įspūdinga ir Javascript vykdymo sparta, Sunspider Javascript Benchmark testą atlieką beveik dvigubai greičiau (2997ms) nei, kad iki šiol sparčiausia javascript naršykle laikytoji Mozilla Firefox 3.0 (5987ms). 
  • Standartų laikymasis. Naršyklė naudoją vieną iš pažangiausių standartų laikymosi požiūriu WebKit internetinį varikliuką. Tą patį varikliuką naudoja Safari ir KDE 4.x naršyklės. Google Chrome naršyklė įveikia net 76%, kai tuo tarpu Firefox te surenka 71%. 
  • Paprastumas. Naršyklėje tėra tik pačios reikalingiausios funkcijos. Ekrane visiškai nėra jokių be reikalingų komponentų, todėl ši naršyklė sutaupo nemažai ekrano vietos. Pačios naršyklės dizainas, asmeniškai man pačiam, išties irgi patinka. 
  • Paieška. Nuo šiol labai paprastai ir greitai galėsime atlikti paiešką tarp visų savo naršytų puslapių. O anksčiau tam atskirai reikėdavo turėti, daug resursų naudojančiąją Google Desktop paieškos sistemą.
  • Tobulesnės kortelės.  Šioje naršyklėje atvėrę naują kortelę, matysime ne tuščią langą, o paskutinių lankytų ir mėgiamiausių puslapių sąrašus. Taip pat ir pačias korteles žymiai lengviau galime valdyti. Galime jas lengvai kilnoti iš vienos į kitą, galime iš vieno lango perkelti į kitą ir netgi bet kurią kortelę galime ištempti į laisvą lango vietą. Tai sukurdami visai naują langą. 
  • Stabilumas. Kiekvienai kortelei atskiras procesas. Dėl to nulūžus vienai kortelei, nenulūš visa naršyklė. be to naršyklė žymiai geriau išnaudos kelis branduolius turinčius procesorius. Na, bet tame yra ir vienas trūkumas, kiekvienas atskiras procesas sau pasiima ir papildomą kiekį RAM. Ir lyginant su Firefox, Google Chrome atminties naudojimo atžvilgiu stipriai atsilieka.
  • Priemonės skirtos web programuotojams. Šią naršyklę turėtų pamilti visi tinklapių kūrėjai. Mat joje yra pilnavertis javascript redaktorius ir visus su kuo atliktus pakeitimus galime stebėti realiu laiku. 
Galimos šios naršyklės atsiradimo priežastys:
  • Google turbūt ne vienerius metus šią naršyklę naudojo savo vidiniams tikslams. Dėl patogių puslapių kūrimo priemonių ši naršyklė, ko gero tarnavo kuriant ne vieną Google internetinę apilkaciją. 
  • Google anksčiau nepakankamai sugebėdavo įtakoti naujų interneto standartų kūrimą ir paplitimą. Turėdama pilnavertę naršyklę, kuri galbūt užims ne mažą dalį rinkos, ši kompanija galės nevaržomai diktuoti tolimesnę interneto plėtros kryptį. 
  • Laisvas WebKit internetinių puslapių varikliukas. Kaip jau ir sakiau WebKit naudoja tiktai Safari ir Konqueror 4 naršyklės. Safari naršyklė paplitusi tik Mac OS  sistemose, o Konqueror naršyklės beveik išvis niekas nenaudoja. Tad galime sakyti, kad WebKit varikliukas buvo visiškai laisvas, tad tuo Google ir pasinaudojo.  
  • Rinkoje trūko itin paprastos ir „lengvos“ naršyklės. Kai atsirado pačios pirmosios Firefox versijos (0.x, 1.x), žmonės liovėsi naudoję Internet Explorer 6 dėl to, kad šis buvo labai „ne rangus“ su absurdiškai sudėtinga aplinka. Dabar Firefox „išsipūtė“, t.y. joje atsirado labai daug įvairių funkcijų. Bet deja ne visiems visos Firefox funkcijos yra reikalingos, kai kuriems tiesiog trūko tos ankstesnės naršyklės. Taigi Google Chrome užėmė šią vietą. 
Galimos rizikos:
  • Didžiausia rizika būtų ta, kad ji pasinaudos savo monopoline padėtimi ir pradėtų ignoruoti kitas naršykles. Blogiausias scenarijus būtų tada, kada vartotojai nebegalėtų naudoti su kitomis naršyklėmis Google aplikacijų ir turėtų priverstinai naudoti Chrome naršyklę. 
  • Privatumas nuo Google su šia naršykle tiesiog nebeegzistuos. Mano manymu Chrome naršyklė Google gelbės indeksuojant puslapius. Taip pat renkant apie patį vartotoją tam tikrą informaciją pagal kurią Google galėtų pateikti vartotojui jam kuo priimtinesnę reklamą. 
Perspektyvos:
  • Pirmiausia mano manymu Google Chrome naršyklė didžiausią dalį vartotojų pasiims iš patyrusių Firefox ir Opera naudotojų gretų. Na gal dar keletas per bėgs ir iš IE naudotojų, susigundę žinomu Google vardu. 
  • Google yra susitarusi su kompiuterių gamintoju Dell, dėl google programų ir tarnybų diegimų į Dell kompiuterius. Žinant tai, kad Dell pagamina net ~20% visų kompiuterių, o vartotojai dažniausiai naudoja tai kas jau įrašyta, tai Google Chrome naršyklės dalis pastoviai augs. Ir augs Internet Explorer naršyklės sąskaita.
  • Kadangi Google Chrome tokia „lengva“ ir minimalistinė tai ji puikiausiai įsitaisys visuose mažuosiuose kompiuteriuose (ASUS EeePC, MSI Wind, Acer Aspire One ir kt...). Na žinoma dar tereikia sulaukti Google Chrome Linux versijos. Šioje vietoje naršyklė išstums Mozilla Firefox.
  • Atsiradus penktajam pilnaverčiui dalyviui sustiprės konkurencija tarp atskirų našyklių kūrėjų. Turėti prasidėti tikri naršyklių karai. Ir pagrindiniai dalyviai bus Mozilla Firefox vs Google Chrome. 
Parsisiuntimo adresas:
http://www.google.com/chrome

Keletas vaizdų:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą