2008-10-15

Naujasis VMware 6.5


Visai neseniai pasirodė galutinė VMware 6.5 Workstation virtualių mašinų kūrimo ir paleidimo įrankio versija. Taigi iš pradžių apie pačią virtualizaciją ir su kuo ji „valgoma“.

Apie virtualizaciją:

Virtualizacija tai procesas kurio metu kompiuteryje yra imituojamas tam tikros techninės įrangos darbas. Yra paplitę labai įvairių virtualizacijos būdų ir pritaikymų. Vienas iš labiausiai žinomų ir lengviausiai suvokiamų, tai pilna visų kompiuterio komponentų (CPU, RAM, HDD, VGA....) darbo imitacija. Tokiu būdu virtualizavimo programa sistemoje sukuria „virtualų kompiuterį“. Jame galime laisvai įdiegti atskirai ir nepriklausomai nuo pagrindinės OS veikiančią, bet kokią kitą operacinę sistemą.
Ta operacinė sistema kurioje veikia virtualizavimo programa yra paprastai vadinama „Host“ („Šeimininkas“). O tos operacinės sistemos kurios veikia virtualiuose kompiuteriuose yra vadinamos „Guest“ („Svečias“).
Viena iš tokį virtualizacijos būdą naudojančių programų yra VMware.  Jos didžiausi konkurentai: VirtualBox, VirtualPC ir Parallels.
Sistemos įdiegtos į virtualius kompiuterius turi galimybę, bet kada būti įjungtos ir išjungtos. Labai lengva daryti jų atsargines kopijas, ar jas perkelti iš vienos „Host“ sistemos į kitą. Dėl to, tokio tipo virtualizacija plačiai naudojama leidžiant skirtingas operacines sistemas vienu metu tame pačiame kompiuteryje. Testuojant sukurtas programas skirtingose operacinėse sistemose ar jų versijose. Išbandant ir analizuojant nežinomą ar nepatikimą programinę įrangą. Tokio tipo virtualizacija taip pat naudojama įmonėse siekiant kuo geriau išnaudoti turimą techninę įrangą. Plačiau galima paskaityti čia: http://www.4me.lt/virtualizacija-kas-tai

Kodėl būtent VMware?

VMware jau nuo seno yra virtualizacijos lyderis. Šiuo metu šio programinės įrangos gamintojo produktai pasižymi didžiausiu funkcionalumu, bei puikiu našumu. WMware Workstation gali veikti tiek Linux, tiek ir Windows sistemose. Mac vartotojams yra skirta VMware Fusion. O į VMware sukurtas virtualiasias mašinas galime įrašyti pačias įvairiausias OS: Windows, Linux, Solaris X86, FreeBSD ir t.t.

Svarbiausios naujosios versijos savybės:

  • Vientisumo režimas „Unity Mode“. - Tiesą sakant nežinau kaip tiksliai pavadinti šį veikimo rėžimą. Įjungus šį rėžimą visi virtualiojoje OS (guest) esantys langai yra perkeliami į pagrindinės sistemos (host) darbastalį ir jie visi tampa lyg vienos operacinės sistemos. Tokiu būdu darbas su programomis esančiomis virtualiosiose OS žymiai supaprastėja. nes nereikia vis persijunginėti tarp atskirų sistemų darbastalių. Ši funkcija anksčiau egzistavo VMware Fusion įrankyje, kuriuo jau seniai gali naudotis Mac OS vartotojai. Dabar šią funkciją įgavo VMware Workstation bei VMware Player.
    Teko pačiam išbandyti šią funkciją ir galiu pasakyti, kad ne su visomis programomis patogu šiuo rėžimu dirbti. Egzistuoja šioks toks vėlinimas, tad su kai kuriomis programomis nėra ypač patogu dirbti. Bet naudoti vis dėlto galima.
  • 3D spartinimo  galimybė „Guest“ Windows XP sistemoje. - Šioje versijoje yra pilnas trimatės grafikos palaikymas. Įrašius Windows XP ar 2000 į virtualiąją mašiną galėsite be problemų naudoti DirectX 9.0c grafikos reikalaujančias programas ir žaidimus. Palaikoma netgi Pixel Shader 2.0 ir ankstesnės versijos.  
    Nors tiesą sakant bandydamas keletą keletą paprastų žaidimų, nebuvau labai sužavėtas. Žaidimų grafikos kokybė prasta, kartais ekrane matėsi keletas juodų artefaktų, bei žaidimo irgi nebuvo didelė. 
  • Virtualių mašinų įjungimas tiesiai iš tinklo. - Jūs dabar galite virtualiąsias mašinas siųstis tiesiai iš Web serverių ir jas paleisti nelaukiant kol siuntimas bus baigtas. Norėdami naudotis šia funkciją turite leisti VMware Workstation (vmware url) arba VMware Player (wmplayer url) iš komandinės aplinkos komandinėje eilutėje įrašydami virtualiosios mašinos tinklo adresą. Siuntimas bus pradėtas automatiškai, ir jį galima bet kada sustabdyti ar nutraukti. 

Naudingi patobulinimai:

  • Integracija su VMware Converter 3.0.3. - Į šią VMware Workstation versiją nuo šiol įtrauktas virtualiųjų mašinų konvertavimo įrankis. Jis pasiekiamas per „File > Import“ tam, kad sukurti virtualiąsias mašinas iš Acronis True Image failų. Taip pat ir kiti failų tipai yra suprantami: Microsoft Virtual PC, Symantec Backup Exec System Recovery, StorageCraft ShadowProtect. Jūs taip pat galite konvertuoti atvirojo virtualiųjų mašinų formato (OVF) failus.
    Kiek teko pastebėti, ši funkcijos dar kol kas pasiekiama tik Windows vartotojams. 
  • Naujos VMware Player savybės. - Nuo šiol VMware Player tapo žymiai patogesnė ir įgavo daug naujų funkcijų, kurias anksčiau turėjo tik VMware Workstation. 
  • Kai esate įsijungę viso ekrano rėžimą (fullscreen), jūs be vargo galite persijungti iš vienos įjungtos virtualiosios mašinos į kitą.
  • VMware Player taip pat turi vientisumo („Unity“) rėžimą, apie kurį rašyta pirmiau.
  • Tiek Windows, tiek ir Linux „Hosts“ sistemos palaiko virtualiųjų sistemų sustabdymą („suspend“) išjungiant VMware Player programą.
  • Diegimo paketas skirtas Linux administratoriams - Įdiegti „Workstation“ Linux sistemoje tapo daug lengviau. Naujasis bendras instaliavimo failas visoms Linux distribucijoms suteikia įdiegimui paprastą grafinę vartotojo sąsają. Ir su keliais pelės paspaudimai VMware Workstation bus įdiegta. Nepaisant to, taip pat yra palikta vmware instaliavimo galimybė naudojant tiktai  konsolę. 
  • Daug paprastesnis Windows ir Linux OS instaliavimas į virtualius kompiuterius - Tam, kad įdiegti operacinę sistemą jums tereik užpildyti vos kelis informacinius laukus, o VMware visa kita padarys automatiškai. Dabar ypač lengva įdiegti visas Windows versijas ir išvardintas Linux distribucijas: Red Hat, Mandriva, Ubuntu. 
  • Virtualaus tinklo konfigūravimo įrankis Linux sistemoms - Nuo šiol Linux sistemose turėsite grafinį VMware virtualių tinklų kūrimo ir tvarkymo įrankį.

Našumo ir spartos pagerinimai

  •  Geresnis tinklo našumas naudojant užkardą (NAT) - Jūs nuo šiol pastebėsite žymiai geresnį tinklo efektyvumą, jei iki šiol jūsų virtualiose mašinose tinklas buvo sukonfigūruotas veikti naudojant NAT. Šiuo požiūriu našumas pagerėjo netgi dešimčia kartų, nei ankstesnėse versijose. 
  • Katalogų dalinimas, pertempimas, teksto ir failų kopijavimas - Kopijavimo sparta tarp virtualiųjų mašinų ir pagrindinės sistemos („host“) nuo šiol paspartėjo 25%. 
  • USB įrenginiai - Keletas pakeitimų sumažino USB kreipties laiką net 50%.

Apibendrinimas:

VMware 6.5 Workstation yra išties puikus atnaujinimas. Nors lyginant su senesnėmis versijomis ši tapo žymiai „sunkesnė“, lėčiau pasileidžia virtualiosios mašinos, bei sunaudoja didesnį kiekį RAM. Bet nepaisant to visa tai kompensuoja, geresnis tinklo veikimas, failų perkėlimas į virtualiąją mašiną, ir USB įrenginių veikimas. Dar prie viso to prisideda vientisumo režimas („Unity“) ir dėl to šįsyk VMware nusipelno puikaus produkto vardo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą