2009-02-03

KDE 4.2

Jau gal kiek ir pavėluotai, bet nusprendžiau parašyti apie neseniai pasirodžiusią Linux grafinės aplinkos versiją KDE 4.2. Juolab, kad anksčiau nelabai buvo tam laiko.

Galutinė KDE 4.2 versija pasirodė sausio 27 dieną. T.y. lygiai prieš savaitę, bet aš ją pradėjau naudoti žymiai anksčiau, lyg tais nuo pirmosios KDE 4.2 beta versijos. Tad dabar galiu puikiai įvertinti visus pasikeitimus.

Ši KDE versija jau nebeturi esminių pakeitimų, kaip tai buvo KDE 4.0 ir KDE 4.1. Bet užtat joje atsirado labai daug naujų patobulinimų. Tų patobulinimų tiek daug, kad net ko gero sudėtinga būtų juos visus išvardinti, juos galima rasti vos ne kiekvienoje  KDE programoje. Tad galiu išvardinti tik pastebėtus, pačius svarbiausius.

Svarbiausi pakeitimai:

  • Google Gadgets palaikymas. Nuo šiol niekas iš KDE4 aplinkos vartotojų negalės skųstis įskiepių (plasmoid) trūkumu. Vien Google jų turi kelis tūkstančius. Dar negalima pamiršti to, kad ir pati KDE aplinka turi daug naujų savų įskiepių. 
  • Naujas failų kopijavimo būsenos langas. Kai kopijuojate failus, ekrano apačioje iššoka ikona, ją paspaudę matysite kiek liko ir kokia sparta kopijuojamas failas. Tai labai patogu nes ekrane nebe atsiranda nereikalingų langų. Šią idėja gana seniai pasiūlė vienas lietuvis. Būtų šaunu, kad ateityje ji būtų įgyvendinta galutinai. 
  • Patobulintas KHTML interneto puslapių varikliukas. Dabar jis veikia nepalyginamai sparčiau. Nors dar vis tiek, kol kas Firefox nepaveja. Bet užtat dabar galima žymiai sparčiau naudotis Akregator RSS skaitytuvu. Taip pat ir Acid3 testą gana neblogai atlieka:
  • Keičiant darbastalio stilių, keičiasi ir pagrindinių darbastalio elementų išvaizda. Anksčiau pagrindinis programų meniu, kalendorius ir pagrindiniai įskiepiai pasižymėjo bjauria standartine išvaizda. Dabar tų pačių elementų išvaizda priklauso nuo pasirinkto darbastalio stiliaus:
  • Ikonų dydžio slankiklis failų tvarkyklės „dolphin“ dešiniajame apatiniame kampe. Jau tampa, kaip ir standartu, tokį slankiklį patalpinti kiekvienos programos dešiniajame apatiniame kampe. Tokį jau turi OpenOffice, MS Office, Lotus Symphony, Gwenview ir aibė kitų programų. Bet tenka pripažinti, kad tai išties patogu.
  • Iššokantis failų informacijos langelis „dolphin“ failų tvarkyklėje. Ši funkcija atgal sugrąžinta iš KDE3 aplinkos. Tereikia užvesti pelę ant failo ir bus pateikta viso to failo informacija.
  • Greitesnis aplinkos veikimas. Tikrai lengva pastebėti, kad KDE 4 su kiekviena naujai pasirodžiusia versija veikia vis sparčiau. Nesu tikras, bet taip atrodo, kad dabartine KDE 4.2 sparta aplenkė senąją KDE 3.5.

Pagrindiniai pastebėti trūkumai:

Taip pat pastebėjau ir keletą svarbių KDE4 aplinkos trūkumų. Kai kurie egzistuoja nuo pat KDE4 atsiradimo, kai kurie atsirado tik su KDE 4.2.
  • Yra problemų Google Gadgets veikime. Kartais Google įskiepis neparsisiunčia iš interneto iš pirmo karto. Atjungus kompiuteryje internetą, stipriai padidėja procesoriaus apkrovos ir sustoja kai kurių įskiepių veikimas. 
  • Apgailėtinas KDE4 pagrindinių nuostatų (systemsettings) langas. Tame lange kažką surasti ir konfigūruoti beviltiška. Nuostatos išdėliotos bet kaip praktiškai jokių kategorijų, aprašymų ir t.t.
  • Neveikia „Print Screen“ mygtukas. Su KDE 4.1 veikė, o su 4.2 jau nebe. Nežinau ar tai KDE4, ar OpenSUSE kaltė. Tikiuosi, kad greitai bus išleistas pataisytas paketas. 

Keletas vaizdų:

O taip atrodo mano dabartiniai kompiuterių darbastaliai:

4 komentarai:

  1. Jau rašiau, kažkur, bet pasikartosiu...

    Prieš mėnesį atnaujinau savo Kubuntu į Intrepid versiją, tada ir KDE automatiškai atsinaujino iš 3 į 4, bet kaip ilgametis KDE vartotojas pasigedau ne vieno feature’io, o kai kurie bug’ai tiesiog varė iš proto. Kažkas nutiko su transparency, tray ikonos dažnai išsikraipo, vietoj transparency fone matosi triukšmas (forumuose kaltina nVidia draiverius, nors KDE 3 su tais pačiais draiveriais viskas puikiai veikia), atsidarius Eclipse taskbare visiškai nevaldomas chaosas atsiranda, nėra galimybės autohide paneliam pasidaryti o global shortcuts nebeliko. Kentėjau kelias savaites ir nebeištvėriau, įsidiegiau KDE 3 ir mėgaujuosi laiko patikrintų funkcionalumu. Manau paluksiu KDE 4.3 ar 4.4 versijos, gal tuomet minėtos KDE 3 funkcijos bus sugrąžintos…

    Su kitom programo portintom į Qt4 girdėjau panašios bėdos - Amarok atlikinėja nelabai sėkmingus UI eksperimentus, o KTorrent, kaip pačiam teko įsitikinti irgi ne visus feature’ius paveldėjo, o ir resursų pradėjo naudoti žymiai daugiau (kažkoks leak’as?). Keista, kad visi taip vienu metu nusprendė softą perdarinėti…

    AtsakytiPanaikinti
  2. Isties pasikeitus, pagrazejus KDE, nors kiek tame patogumo negaliu pasakyti, paciam neteko rimciau naudotis ja, esu gnome gerbejas. Siuo metu meginu susidraugauti su fluxbox, idomumo deliai, o su ubuntu 9.04 gal ir kde galimes ismeginti, laukiant gnome3 :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. http://lh6.ggpht.com/_iz2LsONFmKM/SYgoHF9FLlI/AAAAAAAAAnk/4WmxatUwrLc/KDE4.2-4.png

    Žmogau, kokia programa kur rodo interneto stiprumą? Jos pasigedau pas save :)

    AtsakytiPanaikinti