2010-02-11

KDE4.4 - asmeninė naudojimo nuomonė

Vakar pasirodė galutinė KDE4.4 grafinės aplinkos versija. Šią grafinę aplinkos versiją naudojau nuo pat RC1 pasirodymo, o tai jau bus keletas mėnesių. Tad galiu išsamiai nupasakoti pačius svarbiausius pokyčius ir naujoves.

KDE4 ir bendruomenė

Pirmiausia pastebimas šiek tiek pasikeitęs KDE pavadinimas. Nuo šiol programinis paketas vadinsis „KDE SC (Software Compilation)“. Pagal naują filosofiją, KDE tai bendruomenė kurianti programinę įrangą, dėl to programiniam paketui parinktas naujas pavadinimas.

Į KDE aplinką diegiama vis daugiau socialinio tinklo funkcijų. Įdiegtos OpenDesktop, twitter, identi.ca bendravimo priemonės.

Neatsiejama KDE bendruomenės dalis tapo http://www.kde.org/ puslapis. Naujos KDE SC versijos išleidimo proga jis stipriai atsinaujino.

Stabiliau ir sparčiau

Antras man labiausiai patinkantis pasikeitimas tai RAM suvartojimas. Dabar „plasma-desktop“ procesas niekada nenaudoja daugiau nei 80MB RAM. Kai tuo tarpu KDE 4.3 tas pats procesas iškart reikalaudavo 160-250MB RAM ir veikiant aplinkai toliau RAM sunaudojimas nepaliaujamai didėdavo. Šioje KDE4.4 grafinės aplinkos versijoje šių problemų nebeliko.

Tuo pačiu ištaisyta ir daugybė kitų klaidų. Kaip patys autoriai teigia, jie išviso ištaisė 7293 pastebėtas klaidas ir įdiegė 1433 vartotojų prašytas funkcijas.

Pagerintas langų valdymas

Dar vienas svarbus pasikeitimas, tai pagerėjęs valgų valdymas. Dabar labai paprastai galima ekrane išdėstyti du langus. Tai padaryti galima paprasčiausiai juos prie kairiojo ir dešiniojo ekrano kraštų. Man jau dabar ši funkcija tapo nepakeičiama dirbant su dokumentais:

Taip pat langus slankiojant jie prilimpa prie ekrano ir kitų langų kraštų.

Dar viena įdomi funkcija, tai langų kortelės. T.y. atsirado galimybė sujungti du ar kelis langus į vieną ir tada turėti vieną langą su kortelėmis. Tai tiesiog sumažina maišalynė tarp didelio skaičiaus įvairių langų.

KDE aplinka tapo draugiškesnė plačiaformačiams (widescreen) ekranams. KDE programose mygtukų juostose mygtukų pavadinimai iš apačios persikėlė į šoną. Šitaip taupomas programos lango aukštis.

Supaprastinti įvairūs nustatymų langai

Šioje KDE versijoje daug padirbėta prie įvairių nustatymų langų supaprastinimo. Dabar KDE versija tapo paprasčiau konfigūruojama, dabar jau lengviau surasti vieną ar kitą nustatymą. Nors mano nuomone KDE šioje srityje dar turėtų daugiau padirbėti.

Stipriai pakeisti darbastalio nustatymų ir naujų „plasmoidų“ langai. Daug pakeitimų ir pagrindinių nustatymų „system-settings“ lange:

Naujos ir pasikeitusios programos

Šiame KDE SC 4.4 programų rinkinyje atsirado naujų programų:

Pirmasis tai blogerių įrankis „Blogilo“. Tai programa skirta rašyti ir įkelti straipsniams į internetinius tinklaraščius. Anksčiau jis vadinosi „bilbo“ ir apie jį buvau jau rašęs:

Kita nauja programa tai „Bangarang“. Tai kol kas labai paprastas ir dar nelabai išbaigtas audio/video grotuvas su media centro galimybėmis. Šiam grotuvui dar labai trūksta kai kurių funkcijų, bet nepaisant to su programa paprasta sudarinėti grojaraščius, programa automatiškai sudarinėja dažniausiai grotų ir geriausiai įvertintų failų sąrašus ir t.t.:

Kai kurios programos šiek tiek visualiai pasikeitė. Iš jų viena tai „Gwenview“:

Naujos technologijos

Didžiausias šios srities pasikeitimas tai, kad KDE4.4 nuo šiol naudoja QT4.6 programinių bibliotekų versiją. Tai suteikė galimybę KDE programas naudoti didesniame skaičiuje platformų. Pvz.: Maemo, Haiku OS ir t.t. Taip pat QT programose atsirado galimybė naudoti įvairias animacijas ir kitus efektus. Pagerėjo našumas, QT4.6 esant galimybei naudoja OpenGL arba OpenVG ekrano objektų atvaizdavimui, tai sumažina procesoriaus apkrovimą. Taip pat su QT4.6 atsirado MultiTouchPad palaikymas KDE programose.

Stipriai patobulintas ir jau tapo naudotinas Neponuk failų indeksuotojas. Neponuk - tai KDE sistema leidžianti kaupti informaciją apie jūsų kompiuteryje esančius failus. Šios sistemos dėka jūs galite reitinguoti ir rašyti komentarus failams, greitai surasti dažniausiai naudojamus ir geriausiai įvertintus failus ir t.t. Šios sistemos privalumas tas, kad ją naudoja visos KDE programos. Tarkim įvertinę „Bangarang“ grotuve dainą penkiomis žvaigždutėmis, tokį pat įvertinimą rasite vėliau ir „Dolphin“ failų naršyklėje. Arba su „digiKam“ parašę komentarus nuotraukoms, juos vėliau sėkmingai galėsite skaityti ir pvz.: „Gwenview“, „dolphin“ ir kitose programose.

Asmeninė nuomonė

Akivaizdu kad su kiekvienu KDE leidimu ši grafinė aplinka tampa vis tobulesnė, vis spartesnė, vis funkcionalesnė. Tai sąlygoja vis didesnį šios grafinės aplinkos populiarumą, kuris ir vėl atsigauna po to kai daug kas nusivylė 4.0 ir 4.1 KDE leidimais. Kiek teko perskaityti KDE 4.4 apžvalgų, dar neteko perskaityti blogų atsiliepimų, ko nebuvo su ankstesnėmis versijomis. Jei tokios tendencijos išliks, tai manyčiau KDE dabartinį Gnome lyderiavimą stipriai sumažins.

Asmeninis darbastalis

5 komentarai:

  1. Kaip pavyko padaryti "stulpelinį" atminties (RAM) rodymą? Man tik grafiką piešia ir viskas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ten savadarbis „plasmoidas“: http://vytax.blogspot.com/2009/02/plasmoid-raminfo-kde42-aplinkai.html

    Tiesa jau esu šiek tiek pamodifikavęs, reikėtų jau ir 0.2 versiją išleisti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ten Google Gadgeds: http://desktop.google.com/plugins/i/terrarium.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. kada sukursi opendict plasmoida kuris veiktu su tamsiom temom?
    jau igryso ta air tema :(

    AtsakytiPanaikinti