2010-03-04

ePub formato failų išgydymas nuo DRM

ePub formato failai turi vieną labai bjaurią savybę, tai DRM. DRM tai apsaugos mechanizmas leidžiantis failą perskaityti tik vienoje programoje. Šiuo atveju tik su „Adobe Digital Editions“ ir su keletu įrenginių, pvz.: „Sony Reader“. Kadangi DRM apsaugotus failus galima skaityti tik su vieninteliu „Adobe“ produktu, tai galima numatyti, kad ne visų OS vartotojai galės tuos failus peržiūrėti. Taip ir yra, „Adobe Digital Editions“ veikia tik Windows ir Mac kompiuteriuose, Linux ir kitų OS vartotojai palikti už borto. Taip pat DRM turi savybę ir šiaip be priežasties tik kliudyti vartotojui. Visa tai iliustruoja ši iliustracija.

Pirmas etapas: raktų gavimas.

Šio etapo metu bus iš Windows registro išgaunamas reikalingas raktų rinkinys. Šį etapą gal būt, pakaks atlikti tik vieną kartą,o gautus raktus naudoti su daug failų ir ilgą laiką. Jei jau turite raktinių failų rinkinį, galite iškarto pereiti prie antrojo etapo.

Reikalinga:

Eiga:

  1. Windows OS parsisiųskite ir suinstaliuokite Python ir PyCrypto.
  2. Paleiskite „Adobe Digital Editions“ ir prisijunkite su savo „Adobe ID“. Atverkite vieną, o geriau visas DRM apsaugotas knygas. Tada galima programą užverti.
  3. Paleiskite skriptą „ineptkey.pyw“. Jis sugeneruos tame pačiame kataloge keletą „xxadaptkey.der“ failų. Juos visus nukopijuokite kur nors į atskirą katalogą, kad nepamestumėte.

Antras etapas: ePub failų atkodavimas.

Šio etapo metu bus atkoduoti patys ePub formato failai. Tam būtini pirmo etapo metu gauti raktai. O tiksliau tik vienas iš jų, bet nežinia kuris. Šį etapą priešingai, nei ankstesnis galima atlikti bet kurioje OS, kur tik veikia „Python“.

Reikalinga:

Eiga:

  1. Jeigu dar nesuinstaliuota, suinstaliuokite „Python“, „PyCrypto“, „TkInter“.
  2. Paleiskite „ineptepub.pyw“.
  3. Nurodykite ePub failo buvimo vietą, taip pat ir iškoduoto failo įrašymo vietą.
  4. Nurodykite pirmąjį anksčiau gautą „*.der“ failą.
  5. Spauskite „Decypt“.
  6. Jeigu gavote „File successfully decrypted“ pranešimą vadinasi jums pavyko. Jeigu gavote pranešimą: „error: problem decrypting session key“ - vadinasi netinkamas raktas. Tada pasirinkite kitą „*.reg“ failą ir iš naujo bandykite atkoduoti.

Jeigu netiko nė vienas raktas, o tuos raktus pasigaminote seniai tada pabandykite iš naujo tuos raktus pasidaryti atlikdami pirmą etapą. Arba gali būti, jeigu skaitote šį straipsnį jau po keleto mėnesio nuo jo parašymo, kad DRM apsaugos atsinaujino ir šis DRM pašalinimo būdas jau nebetinka.

„acsm“ failai.

Kai kurios e-parduotuvės pateikia parsisiųsti tik „*.acsm“ formato failus. Tai tik nuoroda parsisiuntimui į kito formato failą. Jį paprastai automatiškai atidaro „Adobe Digital Editions“ skaityklė ir automatiškai parsiunčia ten nurodytus failus. Linux sistemoje ir ne tik, tą failą galite atsidaryti su bet kuria tekstų redagavimo programa. Ir failo parsisiuntimo nuorodą rasite tarp „<src>**</src>“ žymų.

Arba Linux vartotojai gali pasinaudoti komanda:

> wget `sed -n -e 's/.*<src>\(.*\)<\/src>.*/\1/p' file.acsm`

2 komentarai:

  1. :) kažkas pasakė: elektroninis saugumas neegzistuoja, egzistuoja tik fizinis. Jeigu fiziškai suteiktas priėjimas prie informacijos, vadinasi ji jau nesaugi...

    Turbūt efektyviausias apsaugos būdas - pirkėjo asmeninių duomenų įkodavimas į perkamą knygą. Taip nebūtų nepatogių fizinių barjerų prieigai prie knygos, bet ne kiekvienas norėtų tokia knyga dalintis.

    nors tikriausiai ir šiuos pėdsakus įmanoma išvalyti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti