2010-03-02

Nuviliantys lietuviškų e-knygų pardavėjai

Kasmet vis didesnį populiarumą įgauna internetinė e-knygų prekyba. Ne išimtis ir Lietuva, čia irgi atsirado kelios e-knygų parduotuvės. Išbandžius jas pasirodė, kad ne viskas taip gerai kaip atrodo.

zurnalai.lt

Pirmiausia, ko gero, atsirado zurnalai.lt internetinė parduotuvė. Ji specializuojasi įvairių žurnalinių leidinių prekyba. Turi ji ir nemažai privalumų:

  • Patogus puslapis.
  • Labai patogus atsiskaitymas.
  • Labai patrauklios kainos.
  • Didelis pasirinkimas.

Tačiau nepaisant to ji turi vieną esminį trūkumą: Visi parduodami failai pateikiami „*.exe“ formatu. Taip tai „Windows OS“ vykdomieji failai. Juos paleidus atsiveria „Flash Player“ pagrindu veikianti dokumentų peržiūros programa kartu su nusipirktu leidiniu. Deja ta dokumentų peržiūros programa savo patogumu nė iš tolo neprilygsta rimtoms dokumentų peržiūros programoms (Acrobat, Okular, Foxit Reader ir pan.). Tikrose dokumentų peržiūros programose, sukiojant pelės ratuką galimą dokumentą patogiai slinkti puslapiais aukštyn - žemyn ir skaityti. Čia priešingai, pereinant iš vieno puslapio į kitą dar kankina bjauri animacija. Taip pat labai nepatogiai veikia išdidinimo „Zoom“ funkcija.

Prieš keletą mėnesių nusipirkau rodos tris leidinius, ir iš jų nė vieno taip ir neperskaičiau. Tai sąlygojo ne tik skaitymo nepatogumas, bet dar ir tai, kad daugumas nusipirktų leidinių failų neveikia mano naudojamoje „Linux“ sistemoje.

Išvada: Daugiau nepirksiu. Kam pirkti daiktą, jei jis nė kiek nesuteikia malonumo ir pasitenkinimo.

www.ebooks.vgtu.lt

Tai prieš porą savaičių užgimęs naujas projektas. Jis talpina VGTU universiteto paruoštus įvairių sričių vadovėlius. Privalumą aš šiame puslapyje matau tik du:

  • Didelis pasirinkimas.
  • Prieš perkant galima peržiūrėti kiekvienos knygos turinį, ir kelis puslapius.

O toliau galėčiau vardinti tik trūkumus:

  • Ne itin patogus puslapis.
  • Trūksta informacijos apie apmokėjimo procesą ir dokumentų pateikimo formatą.
  • Apmokėjimo metu, vartotojas nukeliamas į anglišką puslapį.
  • Apmokėjimo valiuta - eurai.
  • Kai kurių leidinių kainos ganėtinai didelės.
  • Registruojantis prašoma įvesti labai daug nežinai kam reikalingos informacijos.

Bet nepaisant to didžiausias trūkumas tai vėlgi formatas. O tiksliau jo nebuvimas. Vartotojas nusipirkęs tą knygą, ją tegali peržiūrėti interneto naršyklės lange. Knygos net negalima parsisiųsti. Pirkėjas iš tiesų netgi yra šiek tiek išduriamas, jis leidinio iš tikrųjų nenusiperka o tik išsinuomoja prieigą prie to leidinio neribotam (tiksliau tol kol veiks serveriai) laikotarpiui.

Naršyklės lange vėlgi pasitinka „Flash Player“ pagrindu veikianti dokumentų peržiūros programa. Na tik šiuo atveju gal kiek patogesnė nei „zurnalai.lt“. Čia yra matoma dokumento struktūra ir galima greitai susirasti konkretų puslapį, taip pat yra paieška. Tačiau visos kitos skaitymo problemos išlieka.

Iš čia nusipirkau diskrečiosios matematikos vadovėlį. Kuris dar beje kainavo nepigiai, netgi 8.63€. Apmokėjimas vyksta kreditine kortele, tačiau pirmą dieną manosios kažkodėl nepriėmė. Laimei pavyko atsiskaityti kitą dieną. Tačiau nusipirkęs labai nusivyliau. Vien tam, kad paskaityti knygą, reikia atsidaryti interneto naršyklę, suvesti adresą, suvesti savo prisijungimo duomenis ir galiausiai susirasti konkrečią knygą. Tai yra absurdas.

Išvada: Pirksiu nebent jeigu būtinai prireiks (mažai tikėtina) kokios nors literatūros. Ir mokėsiu tik tai mažiausią kainą už patį trumpiausią siūlomą naudojimosi laikotarpį. Vėlgi kam mokėti pinigus, už tai kas visiškai nepatogu?

Apibendrinimas

Man visiškai suprantamas leidėjų noras sudaryti kliūtis kad šių jų parduotų leidinių nepaskleistų po visą internetą. Tačiau jų pasirinktos priemonės yra visiškai netinkamos. Mano manymu geriau leidėjai pateiktų, kad ir tuos pačius PDF failus. Tačiau juose įdėtų tiek matomas tiek ir nematomas pirkėjų identifikacijos žymas.

Garantuoju, kad kokiems 95% vartotojų nekiltų noras tą failą išplatinti pamačius, kad leidinio pirmajame puslapyje yra jų vardas, pavardė, banko sąskaitos kodas ir t.t. Prieš likusius 5% padėtų, nematomos žymos. Leidėjas aptikęs išplatintą kūrinį, pagal žymas galėtų atsekti vartotoją ir jį priduoti policijai.

Na ir galiausiai linkiu didelės sėkmės skaitykle.lt projektui. Jos naudojamą „ePub“ formatą supranta daugelis skaityklių ir tikiuosi, kad ateityje jų pateikiamų leidinių sąrašas stipriai išsiplės.

2 komentarai:

  1. del ebooks.vgtu.lt, tai labai daug problemu del to, jog puslapis dar tik kuriamas. Isvis labai mazai informcijos jame ir daug kur "informacija dar ruosiama". Siaip knygas bus galima parsisiusti - bent jau as taip isivaizduoju, ir taip teigia administracija. Jos parsiunciamos i adobe air pagrindu veikiancia iOffline programa. Tai tarsi asmenine biblioteka. Programa man susiinstaliuoti jau pavyko, taciau niekaip nerandu mygtuko "parsisiusti"

    iOffline:
    http://www.ebooks.vgtu.lt/downloadioffline/downloadioffline/display

    Radau panasu projekta naudojanti ta pacia platforma. Jame pavyko rasti kur kas daugiau informacijos:
    http://ebooks.thieme.com/faqs#f32

    AtsakytiPanaikinti
  2. nelabai verta matyt dėl kelių linux vartotojų ruošti atskirą sistemą.

    AtsakytiPanaikinti