2008-02-07

Sugedęs RAM

Taigi kaip neseniai rašiau iš po nakties buvau radęs pakibusį kompiuterį. Tuomet radau vieną sisteminį skirsnį su sugadintu ext3 žurnalu. Jį atstačiau, bet problemos tuo nesibaigė.



Nuo to sykio pati sistema pasidarė labai nestabili. Visos programos labai dažnai lūžinėdavo ir t.t. Iš pradžių įtariu, kad jau bus sugedęs kompiuterio maitinimo blokas. Bet po to šią versiją atmečiau, nes jei būtų kompiuterį kamavusi energijos stoka, tai kompiuteris būtų pakibęs didžiausio kompiuterio apkrovimo metu. Bet čia buvo visai priešingai.
Kitą dieną, t.y. vakar, pradėjau mąstyti kad sisteminiame diske atsirado blogų sektorių. Taip galvoti pradėjau todėl, kad sisteminio skirsnio failų sistemos skenavimas parodė begalę klaidų. Bet vėlgi padariau keletą testų ir diskuose neaptikau nė vieno blogo sektoriaus.
Taigi šiandien ryte sumąsčiau patikrinti RAM. Atsisiunčiau Memtest86+, įsirašiau į CD ir perkrovęs sistemą paleidau testą. Nereikėjo nė 10sek., kad programa spėtų parodyti begalę atminties skaitymo klaidų. Taigi pratestavau visus atminties modulius atskirai ir išėmiau sugedusį. Ir problema išsisprendė.
Sugedusio atminties modulio gamintojas ir parametrai buvo: PQI DDR 512MB DDR400 CL2.5 32x16. Modulis pirktas "Fortake" prieš daugiau nei 2mėn. Taigi nieko nelaukdamas šį modulį į garantinį servisą. Belieka tik tikėtis, kad kuo greičiau šį modulį "Fortakas" gražintų.

Labiausiai mane nustebino pačios Linux sistemos ištvermingumas. Su sugedusiu RAM sugebėjau parsisiųsti ir pažiūrėti kelias Dr.House serijas, parsisųsti ir įrašyti memtest programą, panaršyti internete ir čia parašyti vieną žinutę. Ko gero tik dėl to man iš pradžių nekilo minčių, kad dėl to galėtų būti kalti RAM.

1 komentaras: