2008-12-03

QTCreator - nauja programavimo aplinka (IDE)


Labai tyliai, per daug nesireklamuodama ir nesigirdama TrollTech (Nokia) kompanija ruošia išties puikią programavimo aplinką QTCreator. Tai programa skirta kurti QT4 programinių bibliotekų pagrindu veikiančias programas. Apie ją sužinojau tik benaršydamas Trolltech blogą. Kaip teigia programos autoriai, dar ši programa yra tik pirminėje kūrimo stadijoje. Tačiau jau ši programa gali pasigirti puikiu stabilumu, mažu klaidų skaičiumi ir kai kuriomis savybėmis kuriomis negali pasigirti kitos IDE. Taip pat kaip ir kitos IDE, ši turi ir pagrindines funkcijas: teksto redaktorių, C++ sintaksės analizatorių, C++ kodo užbaigimą ir pasiūlymą, derinimo įrankį (debugger), grafinį programos langų kūrimo įrankį, bei pagalbos ir dokumentacijos failų naršyklę.

Programos pagrindiniai privalumai:

  • Sparta. Pirmą kartą paleidus programą labai stebina ypač greitas veikimas ir nedidelis programos dydis.
  • Suderinamumas su QT4. Ši IDE, kaip jokia kita, ypač gerai suderinta darbui su QT4. Standartinis QTCreator atpažįstamas projektų failų tipas - *.pro. Todėl su ja galima redaguoti bet kurį, net ir nestandartinės struktūros, QT4 projektą. Dėl to nekils jokių suderinamumo problemų perkeliant projektus iš kitų IDE. Taip pat ir įdiegus programą, nieko papildomai jau nebereikia konfigūruoti, automatiškai yra aptinkamos sistemoje įdiegtos QT4 bibliotekos. 
  • Viskas vienoje vietoje. QTCreator visi būtiniausi įrankiai yra tam pačiam lange, tik atskirose kortelėse. Dėl to darbas žymiai spartesnis, lyginant su kitomis IDE, kur viskas realizuota per atskirus meniu. 
  • Minimalistinė sąsaja. Pačioje aplinkoje yra tik tai kas būtina. Visi nebūtini įrankiai ir elementai yra perkelti į meniu, tam kad jie netrukdytų orientuotis tarp pagrindinių įrankių. Dėl savo paprastumo šį įrankį nuo šiol siūlysiu visiems pradedantiesiems programuoti.
  • Programos veikimas įvairiose sistemose. Programa gali veikti Linux, Mac OS X bei Windows sistemose. 

Programos trūkumai:

  • Nėra funkcijos, kuri galėtų palaikyti C++ kodo tvarką failuose. 
  • Nėra grupinio darbo funkcijų. Jei norite daryti vieną projektą su kolegomis, ši programa kol kas jums netiks. 
  • Neaiški būsima licenzijavimo tvarka. Dabar kol nėra išleista galutinė programos versija, bet kas ją gali siųstis ir testuoti. Vėliau licenzija keisis ir gal būt programa taps mokama. 

Apibendrinimas:

Tai išties perspektyvi IDE QT4 programų kūrimo srityje. Bent kol kas pagrindinis QT programavimo įrankis yra Eclipse su CDT bei QT4 papildymais. Bet ateityje panašu, kad ši radikaliai padėtis keisis. Dėl per didelio Eclipse resursų sunaudojimo kiekio, daugelis smulkių ir vidutinių QT4 projektų kūrėjo persiorientuos būtent į QTCreator. O didieji projektai ir toliau, liks su Eclipse. Taip pat vargu ar galima ko nors tikėtis ir iš alternatyvių IDE kūrėjų, Kdevelop tapo vien tik KDE4 aplinkos programavimo įrankiu, o iš tokio mėgėjiški projektai kaip Monkey Studio, DevQT, QDevelop, eric4, HaiQ nesulaukė ir vargu ar susilauks rimtesnio susidomėjimo.


Keletas vaizdų:


Nuorodos:

Pagrindinis QTCreator puslapis - http://trolltech.com/developer/qt-creator
QTCreator blogas - http://labs.trolltech.com/blogs/category/qtcreator/

1 komentaras: