2009-08-21

Nemokamai lietuviškai DVB-T televizijai ateina galas?

Šiandien Lietuvos dienlaikraščių portalai (vz.lt, 15min.lt) skelbia apie siūlymą priimti įstatymo projektą kuris suteikia galimybę apmokestinti lietuviškus komercinius TV kanalus. Paprastai tariant, patys TV kanalai galės imti mokestį už tai, kad kažkas juos transliuoja. O kuo tai įtakos nemokamą DVB-T televiziją? Kaip žinia nemokamas lietuviškas TV programas DVB-T tinklu retransliuoja valstybinė įmonė LRTC. TV kanalų vadovybės LRTC greičiausiai irgi pasiūlys susimokėti už retransliaciją. Tad nieko kito neliks, kaip tuos apmokestintus kanalus užkoduoti. Na galbūt mano ši teorija ir klaidinga, bet gali atsitikti ir taip, kad DVB-T tinklu bus transliuojami tik du nekoduoti lietuviški kanalai: LTV ir LTV2. Ir iš gražios DVB-T idėjos liks tiks šnipštas.

Kam nuo to bus nauda?

Jei kam ir bus nauda tai tikrai ne Lietuvos žiūrovams. Lietuvos žiūrovai būtų verčiami rinktis kabelines televizijas. Jei didžiuosiuose miestuose ta problema nėra labai aktuali, čia pilna daugybė kabelinių TV tiekėjų siūlančių paslaugas už ypač mažas kainas. O regionuose ši problema bus ypač aštri, yra tik dvi galimybės Viasat ir TEO „Gala“. Viasat pigiausias planas kainuoja - ~24Lt/mėn., nekreipiant į tai dėmesio, kad pasirašoma sutartis net trims metams. Gala - 29LT/mėn. Aš labai abejoju ar daugelis kaimo ir mažesnių ar net dalis didžiųjų miestų gyventojų sau galėtų leisti tokią prabangą?

Karas tarp Viasat ir TEO „Gala“?

Iš šio apmokestinimo vargu ar daug naudos turėtų pačios televizijos. Vienareikšmiškai stipriai sumažės jų žiūrovų ratas, ko pasekoje sumažės ir pajamos už reklamą. Televizijos tik įgaus šantažo galimybę. Nereikia numanyti, kad TV3 suteiks išskirtines sąlygas transliuoti savo kanalus jos savininkei Viasat. O jos konkurentei TEO bus visais įmanomais būdais kliudoma tai daryti.

Ir tai jau ne pirmas atvejis. Prieš porą mėnesių LRTK suteikė leidimą trumpinti skaitmeninių televizijų (DVB-T) transliacijos laiką. Nuskriausti liko visi DVB-T žiūrovai, įskaitant ir „Gala“ klientus.

Dar anksčiau TV3 nustojo rodyti Eurolygos transliacijas, tai pradėjo daryti mokamas „Viasat Sport Baltic“ kanalas. Ir čia aišku galima nuspėti, kad dėl visiems suprantamų priežasčių Viasat niekada ir nesuteiks šio kanalo transliavimo galimybių „TEO“. Taigi jei esi krepšinio mėgėjas ir gyveni kaime, neturi jokių kitų alternatyvų kaip tik naudotis Viasat.

Neginu aš TEO, bet konkurencija vienareikšmiškai turi būti. Kai tik pasirodė „Skaitmeninė Gala“, tai Viasat kainos nukrito daugiau nei perpus. Ir atsirado net galimybė Viasat žiūrėti už tą patį mėnesinį mokestį keliais televizoriais ar net kompiuteriu.

Asmeninė nuomonė:

Man vis labiau atrodo priimtinas britiškas televizijų apmokestinimo modelis. T.y. rinkti rinkliavą nacionaliniam televizijos kanalui. Geriau jau mokėti vienam Lietuviškam kanalui, kuris už tuos pinigus įsipareigoja nerodyti jokių reklamų, transliuoti sporto varžybas, rodyti kokybiškas laidas ir filmus. O pati televizija turėtų galimybę ją žiūrėti nemokamai. Negu tuos pačius pinigus sumokėti kažkokiai švedų kompanijai. Ir matyti tokį, kasmet vis labiau apgailėtiną, turinį koks yra dabar.

4 komentarai:

  1. kaip greit sklinda propoganda internetu :)

    apmokestinti norima retranciliaviva, o ne FTA

    kabelines tv ir tokios kaip kava ar interaktyvioji gala tures moketi lnk ir tv3

    AtsakytiPanaikinti
  2. Velniop televiziją! Praktiškai viską jau galima pasiekti internetu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prajuokino LNK ir TV3 su savo pasakymu, jog užsienio TV kanalai gauna pinigų iš kabelinių už retransliavimą, o va lietuviški kanalai vargšai nuskriausti. Tegul džiaugiasi, kad kabelinės neima iš jų mokesčio už reklamų ir beverčių laidų retransliavimą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na jei dalis Lietuvos gyventojų galės žiūrėti tik LTV, tai nemanau kad čia tragedija būtų. Nuo to pakiltų tos televizijos reitingai ir galbūt ji atsigautų su laiku. Visgi žinias ten rodo, o ko daugiau reikia kaimo/miestelio žmonėms? Problema manau yra per didelis dėmesys ir žiūrėjimas pačios TV, gal ji bent daliai išsisprestų jei kanalų mažiau būtų (gal knygas/laikraščius daugiau skaitytu ar pan).

    AtsakytiPanaikinti