2010-05-21

Dar viena pergalė HTML5 video fronte

Vakar Google publikai pristatė naują VP8 video kodeką. Kuris pasižymi geresnėmis nei h264 video suspaudimo galimybės, pritaikytas interneto transliacijoms ir yra visiškai atviras (BSD stiliaus licenzija) ir laisvas. VP8 kodekas priklausė On2 kompanijai, kol jos pernai metais nenusipirko Google.

Visa tai ji pristatė naujame „Open Web Media“ (sutrumpintai „WebM“) projekte. Šis projektas kartu apjungia naująjį VP8 video kodeką, OGG Vorbis garso kodeką ir interneto transliacijoms pritaikytą, Matroska pagrindu paruoštą naują video failo formatą (konteinerį). Viską bendrai sudėjus gauname visiškai laisvą ir modernų media formatą ,kuriam neegzistuoja jokie patentai ar komerciniai apribojimai. Tai turėtų išjudinti užstrigusį HTML5 interneto standartą.

Būtent atviro, laisvo ir šiuolaikiško video kodeko trūkumas neleidžia išpopuliarėti HTML5 Video standartui. Iki šiol buvo du kodekų variantai tinkantys HTML5 standartui: OGG/Theora ir H264. Pirmasis nors ir laisvas, bet jau pasenęs ir nepasižymi pakankamomis video suspaudimo galimybėmis.Taip pat šio formato nepalaiko Flash Player ir dėl šios priežasties šis formatas ekonomiškai nenaudingas. Antrasis, h264 formatas modernus, tačiau šis kodekas patentuotas ir priklauso MPEG LA aljansui. Kuris reikalauja susimokėti tiek už programas dekoduojančias h264 video failus, tiek ir už puslapius talpinančius h264 koduotą medžiagą. Dėl to nekomercinės interneto naršyklės (Firefox, Opera) tiesiog negalėjo įdiegti h264 video palaikymo.

Prie „Open Web Media“ projekto vystymo jau prisijungė daugiau kaip 20 kompanijų, tokių kaip: AMD, ARM, Nvidia, Skype. Kurios žada įdiegti savo produktuose techninį palaikymą. Šio formato palaikymą ketinama įdiegti būsimose Firefox, Chrome, Opera naršyklių versijose. Firefox ir Chrome naršyklių su WebM palaikymu bandomąsias versijas jau galima parsisiųsti ir išbandyti. VP8 palaikymą ketina įdiegti ir Adobe savo Flash Player grotuve. Taigi šiam naujam projektui visur dega žalia šviesa.

WebM palaikymas diegiamas ir Youtube puslapyje. WebM palaikymą galite išbandyti įjungę puslapyje HTML5 ir paieškos rezultatų nuorodose įterpdami parametrą „&webm=1“.

2 komentarai:

  1. Super! Bandžiau tą dalyką su „&webm=1“, bet ko tais neveikia, arba ne taip darau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 1.) Reikalinga naršyklė su webm palaikymu. Pvz.: http://nightly.mozilla.org/webm/
    2.) Reikalingas įjungtas Youtube HTML5 palaikymas: http://www.youtube.com/html5
    3.) „&webm=1“ įterpiamas į paieškos nuorodą. Pvz.: http://www.youtube.com/results?search_query=lithuania&webm=1

    AtsakytiPanaikinti