2010-12-17

Ekologinis „lochatronas“

Šiandien beskaitant verslo žinias suintrigavo žinia apie naują „ekologišką“ dokumentų formatą. O labiausiai tai kad esą jo neįmanoma atspausdinti.

Taigi parsisiunčiau aš wwf dokumentų programėlę.Tai virtualus spausdintuvas, saugantis dokumentus „*.wwf“ formatu. Atspausdinu su juo vieną dokumentą ir išbandau. Failų naršyklėje matau dokumentą ant kurio ikonos nupaišytas gražus medis. Jį atidarius atsiveria įprasta PDF programa ir aišku su išjungta spausdinimo funkcija. Viskas lyg ir gražu.

Bandymus tęsiam toliau. Dokumentą perkeliam į Linux sistemą. Ir čia failų naršyklė failą atpažįsta kaip „*.pdf“, nes ji jį atpažįsta pagal turinį. Paspaudžiam ant jo, vėlgi atsiveria PDF skaityklės langas. Tik dabar skirtumas tas, kad Linux PDF skaitytuvai gali ignoruoti nustatytus DRM limitus ir dokumento spausdinimas sėkmingai pavyksta.

Taigi išvada tokia: „*.wwf“ formatas tai yra tas pats „*.pdf“, tik su pakeistu failo prievardžiu. Norint failus spausdinti Windows sistemoje tereikia tik paprastos PDF failų DRM pašalinimo priemonės. Ką laisvai galima surasti per Google.

Nesu aš žaliųjų organizacijų priešininkas, bet tokie veiksmai tik parodo jų neišprusimą ir trumparegiškumą. Ką reikia daryti, kad dokumentų būtų atspausdinama mažiau? Atsakymas paprastas: skatinti tokių formatų kaip: ePub, HTML, LaTeX naudojimą. Kodėl būtent šie formatai? Šie formatai nėra suskirstyti puslapiais, todėl jie puikiai atrodo kompiuterio ekrane, mobiliajame įrenginyje, e-Knygų skaitytuve ir .t.t. O norint, kad šie atrodytų puikiai spausdintame lape reikėtų kas kart papildomai įdėti darbo formatuojant dokumentą.

1 komentaras: