2008-06-17

Firefox 3

Taigi šiandien išleidžiama galutinė Firefox 3.0 naršyklės versija. Ją galite parsiųsti ir jūs iš: http://www.mozilla.com/firefox. Bet tiesą sakant šiuo metu kai rašau šį tekstą, šio puslapio atverti nebeįmanoma. Matyt mozilla puslapį užgriuvo per didelis kiekis internautų siekiančių kuo greičiau išbandyti naująją naršyklę. 

Pirminis vaizdas

Pirminis vaizdas naršyklės bent man pasirodė gan nykus. Nuo šiol sistema standartiškai naudos sistemines ikonas ir spalvas. Iš dalies tai gerai nes taip taupoma RAM ir sutrumpėja naršyklės užkrovimo laikas. Linux atveju naudojamos GTK (GNOME) ikonos ir man kaip KDE aplinkos naudotojui, tai nėra labai malonu. Vis dėl to GNOME standartinės ikonos nėra gražios.

Pagerėjo ir puslapių elementų (mygtukų, varnelių ir t.t.) standartinė išvaizda.

Naršyklės sparta
Kelis kartus paspartėjo naršyklės užkrovimo laikas.  Paleidžiant naršyklę pakartotinai, Linux sistemoje naršyklė startuoja iškarto visiškai be jokio delsimo, kas tikrai mane stebina. Žymiai sparčiau atveriami puslapiai su daugybe Adobe Flash įskiepių. Taip pat naršyklė nepalyginamai sparčiau dirba su ypač dideliais ir sudėtingais puslapiai turinčiais daug JavaScript/AJAX įskiepių. Sumažėjo ir RAM suvartojimas, senesnės versijos atsidarius kelis TAB naudodavo iki 300MB RAM, dabar beveik per pus tiek - 160MB.

Standartų laikymasis

Acid3 teste ši naršyklė surenka netgi 71 balą. Nors Opera ir Safari naršyklių dar šiuo aspektu Firefox nepasivijo, bet tai vis viena geras rezultatas. Acid 3 testas parodo kaip naršyklė sugeba susidoroti CSS3, SVG, Unicode, JavaScript ir kitais standartais. Kuo daugiau visus standartus palaikančių naršyklių bus rinkoje, tuo mažiau galvos skausmo tinklapių kūrėjams.

Įskiepiai


Add-ons lange atsirado nauja kortelė „Get Add-ons“ kurioje galime rasti naujų ir įdomių Mozilla siūlomų įskiepių. Taip pat per paiešką galime rasti ir savo norimus. Kuriuos suinstaliuoti galime čia pat ir nebereikia eiti į lėtai veikiantį Mozilla puslapį.



Taip pat atsirado naujas langas Plugins. Šiame lange galite pasitikrinti ar suinstaliuota naujausia Flash Player versija ir t.t. Taip pat galite atjungti nepatikusius papildinius (plugins).

Adreso juosta:

Stipriai pasikeitė adreso juosta. Įvesdami žodį į adreso juosta yra daroma paieška tarp paskutinių lankytų puslapių. Nuo šiol puslapių adresų prisiminti praktiškai nebereikia. Taip pat įvarius puslapius galite įvertinti juos pažymėdami žvaigždute.

Page Info langas:

Sutvarkytas Page Info langas. Ankstesnėse naršyklės versijose puslapio informacinis langas buvo labai netvarkingas ir nepatogus. „Media“ kortelėje kaip ir anksčiau galite peržiūrėti visų puslapyje pateikiamų paveikslėlių ir kitų multimedia intarpų nuorodas. Feeds kortelėje galite susirasti visas puslapyje pateiktas RSS srautų nuorodas. Permissions kortelėje galite nusistatyti saugumo nuostatas kiekvienam puslapiui atskirai.
Pasigendu tiktai kortelės „Links“, kurioje būdavo pateikiamos visos iš puslapio vedančios nuorodos.

Naršyklės sesijos išsaugojimas

Uždarydami naršyklę su keliomis atidarytomis kortelėmis išvysime tokį pranešimą. Paspaudę mygtuką „Save and Quit“ uždarysime naršyklę, bey vėl ją paleidus rasime  tuos pačius atidarytus puslapius. Įdomiausia tai, kad netgi atstačius sesiją veikia netgi „Back“ mygtukas.

Slaptažodžių išsaugojimas

Užėję į puslapį kuriame reikia registruotis ir suvedus prisijungimo duomenis jau nebeišvysime lentelės paklausiančios ar reikia išsaugoti suvestus prisijungimo duomenis. Dabar vietoje jos puslapio viršuje atsiras juostelė. Pirmas jos privalumas tas, kad ji išlieka po puslapio prisijungimo. Todėl išsaugoti prisijungimo duomenis galėsite tik tada, kai prie puslapio pavyks prisijungti.
Be to naršantys viešuose kompiuteriuose galė šią juostelę tiesiog ignoruoti. Esu ne sykį intuityviai viešame kompiuteryje nuspaudęs „Save“ mygtuką ir išsaugojęs jame prisijungimo prie puslapio duomenis.

Puslapio išdidinimas ir sumažinimas
Atsidarę naršyklėje interneto puslapį nuspauskite Ctrl klavišą ir pasukiokite pelės ratuką. Puslapis sėkmingais sumažėja ir išdidėja. Anksčiau keisdavosi tiktai šrifto dydis. Dabar keičiasi paveiksliukų dydis ir netgi Adobe Flash įskiepių dydis.
Gaila tik, kad JAVA įskiepiai dydžio nekeičia.

Failų siuntimas

Siunčiant failus, naršyklės apačioje atsiras užrašas rodantis kiek failų yra siunčiama ir kiek dar truks siuntimas. Jį paspaudus atsidarys failų siuntimo langas.
Siunčiamus failus dabar galime sustabdyti, išjungti naršyklę, ją vėl įjungti ir testi siuntimą toliau. Senesnės versijos siuntimą pradėdavo iš naujo.

Apibendrinimas

Ši trečioji „Mozilla Firefox“ naršyklės versija išties didelis atnaujinimas šios naršyklės istorijoje. Ir niekada šioje naršyklėje nebebuvo įdiegta tiek daug interneto naršymui įdiegtų pataisymų ir funkcijų. Tad griebkite naująją naršyklė versiją kuo greičiau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą