2010-02-11

Išleistas OpenOffice 3.2

Keistai sutapo, kad beveik tuo pačiu metu išleisti du svarbių atviro kodo projektų atnaujinimai. Vakar KDE 4.4, šiandien OpenOffice.org 3.2.

Šioje versijoje nerasite tokių akivaizdžių patobulinimų kaip ankstesnėje 3.1 versijoje. Tačiau tai nesumenkina šio leidimo svarbos:

Pagerintas formatų palaikymas:

  • OpenOffice nuo šiol pradėjo OpenDocumet 1.2 formato palaikymą. Ši formato versija dar labiau standartizuota ir turinti naujų galimybių. Tai leis kurti su geriau įvairiomis programomis suderinamus dokumentus ir leis į dokumentų kūrimo priemones diegti naujų funkcijų.
  • Pagerintas MS Office formatų palaikymas. OpenOffice nuo šiol palaiko šifruotus MS Office 2007 formatus.

Padidėjo veikimo sparta:

  • Didžiausias patobulinimas tai pagreitėjęs programos paleidimas. Nuo šiol OpenOffice startuos net 50% sparčiau:
  • Taip pat paspartėjo OpenDocument (*.odt, *.ods,...) formato dokumentų atvėrimas ir išsaugimas.

Daugybė kitų patobulinimų:

  • Atsirado OpenType šriftų palaikymas. Anksčiau OpenOffice palaikė tik senesnio formato TrueType šriftus. Bet dabar beveik visi nauji tiek ir komerciniai, tiek ir laisvi šriftai kuriami naujesniu OpenType formatu. Tad šis atnaujinimas buvo būtinas.
  • Atsirado nauji grafikų tipai. Taip pat ir pats grafikų kūrimas tapo paprastesnis ir tuo pačiu funkcionalesnis. Dabar galima labai paprastai redaguoti visus grafikų objektus.
  • Kai kurios vartotojų retai naudojamos funkcijos funkcijos panaikintos iš OpenOffice. Jos dabar taps pasiekiamos įdiegus atitinkamus OpenOffice plėtinius („Extensions“). Patobulintas ir pats plėtinių palaikymas. Jų sąrašą galite rasti čia.
  • OpenOffice Calc susilaukė daugybės naujų smulkių funkcijų ir klaidų ištaisymų kurios anksčiau trukdė produktyviam darbui.
  • Visą atnaujinimų sąrašą galite rasti čia.

OpenOffice parsisiuntimas:

OpenOffice.org galite parsisiųsti iš autorių svetainės: http://download.openoffice.org/index.html

Šiek tiek statistikos:

  • Trečiąją OpenOffice.org versiją iš oficialių šaltinių jau žmonės parsisiuntė 300 milijonų kartų.
  • Italijoje OpenOffice naudoja apie 50% įmonių.
  • Kitos šalys irgi nenusileidžia: Lenkija, Čekija - 22%, Vokietija - 21%, Prancūzija - 19%.
  • MS Office pigiausia licenzija namų vartotojui kainuoja virš 400Lt. OpenOffice.org - 0Lt.

Klausimas:

Ar verta naudoti tokį brangų komercinį produktą, kai yra niekuo nenusileidžianti nemokama alternatyva?

6 komentarai:

  1. šiektiek statistikos pataisymui:
    Pigiausia MS Office 99Lt.
    http://www.varle.lt/product/22810/microsoft-office-studentams-ir-namu-vartotojams-2007

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bet kad paleisti MS office reikia butinai pirkti Windows, o tai jau iseina virs 400 lt sumoj. Tuo tarpu Openoffice veikia ant nemokamu OS: Solaris BSD ir Linux.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O krizes spaudziamos Lietuvos valdininkai kulversciomis skuba isleiti mokesciu moketoju pinigus pirkdami Microsoft produktus:
    8616 Paskelbtas: 2010-01-29; Pasiūlymų teikimo terminas: 2010-03-22; Pirkimo objektas: „Microsoft“ arba lygiavertės programinės įrangos licencijų paketo nuomos pirkimas
    Perkančioji organizacija: Muitinės departamentas prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos;
    9128 Paskelbtas: 2010-02-05; Pasiūlymų teikimo terminas: 2010-02-19; Peržiūrėta 6 kartų
    Pirkimo objektas: Bendro naudojimo programinės įrangos licencijų prenumerata; Perkančioji organizacija: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija;
    8774 Paskelbtas: 2010-01-29; Pasiūlymų teikimo terminas: 2010-03-09; Pirkimo objektas: Programinės įrangos licencijų nuomos ir katalogų tarnybos modernizavimo paslaugos; Perkančioji organizacija: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

    AtsakytiPanaikinti
  4. Keistai čia... Prokuratūra jaunas mamytes, bandančias iš Sodros kelis joms nepriklausančius litukus gauti, sugaudo ir teismams atiduoda. Čia tų pačių mokesčių mokėtojų litų milijonais ruošiamasi švaistytis ir niekam nerūpi,... vsio zakonno! Net žiniasklaida su delfiais ir alfom priešaky tyli. Tyli ir Petras Auštrevičius, kvietęs Premjerą taupyti įsigyjant programinę įrangą, tyli Vytautas Gabšys su grupe darbiečių, kvietę, taupant valstybės lėšas, valstybės įstaigas pereiti prie „Atvirojo kodo programų“. Tyli Viešųjų pirkimų tarnyba, nors akivaizdūs viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai. Čia Lietuva su jai specifine KRIZE! Mastymo, tingumo, godumo, nekompetencijos KRIZE...

    AtsakytiPanaikinti
  5. MS ofisas vistiek šiek tiek geresnis, jei niekur neskubi tai gali darytis ir su OO, bet kartais, kai reikia greičio, tai tiek 400 lt atrodo kaip normali kaina. Ištikro laukiu nesulaukiu OO renaisance rezultatų gal bus galima ištrint ir pamiršt MS ofisą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. O tai kur parašyta kad MS Officą pirkti "ne zakonno"? Taip, sutinku, kad tai lėšų švaistymas. Deja, MS produktai giliai įsiėdę į sistemas.
    Asmeniškai, iš savo patirtie, galiu pasakyti, kad MS offisas kaip vartotojui tika daug labiau. Pats darbe dirbu su naujausiu MS ofisu, namie - su OOo. Patikėkit, nesinori namie atsidaryti OOo, kai darbe padirbi - patogumas nepalyginamas. Jau vien koks patogumas, kai tuščios puslapių dalys paslepia,os. O dirti su OOo įdedant paveikslėliu - vienas vargas.
    Nors iš esmės OOo - per akis.

    AtsakytiPanaikinti