2011-01-16

Ateities Ubuntu bus kuriama su Qt?

2D Unity desktop

Tokios mintys paskutiniu metu man vis dažniau kyla beskaitant naujienas susijusias su Ubuntu. Iki šiol Ubuntu buvo žinomas kaip Gnome aplinkos darbastalis, o ši kaip žinia naudoja GTK+ programinių bibliotekų rinkinį. Bet prieš porą mėnesių pasaulį apskriejo žinia, kad Canonical iškeis standartinę Gnome aplinką į jos pačios kuriamą Unity.  O štai prieš porą dienų dienos šviesą išvydo Unity 2D projektas. Taip, jis jau naudoja Qt4. Kaip autoriai teigia, šis projektas skirtas tiems kas turi senesnius kompiuterius, ar jų įrenginiai neturi 3D spartinimo galimybių. Bet man vistiek iškyla toks klausimas: Kodėl šiam projektui reikėjo rinktis taip technologiškai besiskiriantį Qt, jei buvo galima naudoti gtk+? Matyt ateityje Canonical Unity sies tik su Qt bibliotekų rinkiniu. Nes tą patį paketą išlaikyti ir kurti iš karto dviem visiškai skirtingoms platformoms yra per daug sudėtinga ir pareikalautų per daug resursų.

Juolab, kad tokias mintis sustiprina ir paskutiniai Ubuntu projekto vadovo pasisakymai.

7 komentarai:

  1. Man asmeniškai būtų labai gaila, jeigu Canonical pasuktų QT keliu, nes GTK+ yra nuostabus bibliotekų rinkinys. Daug lengviau programuojamas ir prie širdies "arčiau". Nors ir pasukus tuo keliu, GTK+ aplikacijos veiks, tačiau manau čia bus tas pats, kaip ir buvo su "minimize, maximize, close" mygtukais kurie iš dešinės nukeliavo į kairę pusę - buvo stiprus pasipriešinimas iš žmonių, blog'ai tiesiog mirgėjo pasipiktinimais. Tad faktas, kad tas pats būtų ir Canonical pasirinkus QT.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš kaip windows naudotojas jaučiu kad GTK yra man priešiški - dažniausiai programos atrodo klaikiai (Gimp, Pidgin, Deluge), ir nuolat reikia kažką papildomo instaliuoti. QT skamba daug maloniau (pamenu iš Psi plepyklės).
    Supraskit, mano įspūdžiai kaip prisirijusio reklaminių ir antireklaminių vaizdelių - nė velnio neraukiu kuo skiriasi GTK ir QT. Bet gal jie dėl to ir svarbūs.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man asmeniškai tai būtų labai teigiamas postūmis! Niekada per daug nepatiko GTK+ ir Gnome - būtent, kaip kažkas minėjo, dėl prastos išvaizdos.

    Dėl to visada naudojau KDE. Daugumos reikalingų programų tipų esu bandęs ir Qt (KDE) versijas ir GTK (pvz KTorrent vs Transmission/Deluge, SMPlayer vs GMPlayer, kokia alternatyva K3b?) ir visais atvejais Qt programos pasirodė geriau.

    Kai teko programuoti UI, tai vienareikšmiškai Qt irgi laimėjo pasirinkimą, kaip paprastesnė ir priimtinesnė.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Blogas apie elektroninę cigaretę. Laikas sužinoti daugiau apie šią tabo alternatyvą. Elektroninė cigaretė yra sveikesnė, jos rūkymas žymiai pigesnis, o poveikis aplinkiniams žymiai palankesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kiekvienas OS kurejas bando isgauti kuo daugiau pranasumu ir visada bus fanu kurie dirba tik su LIUX, Windows ar Mac'os.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pritariu aistra, nes nuo win pereiti prie ubuntu yra kažkokia katastrofa, atrodo nieko neturi ta sistema, net normalaus notepad viską reikia siųstis. Čia panašiai kaip buvo android telefonas ir telefonas su windows sistema, nieko nėra.

    AtsakytiPanaikinti